Храните, които пречистват организма



Замисляли ли сте се кои са храните, които могат в най-голяма степен да прочистят организма? Важно е да ги знаете, а също така и по-често да ги включвате в хранителния си режим. 

Червено цвекло

То съдържа беталаини – растителни пигменти, които придават червения цвят на цвеклото. Те имат мощни противовъзпалителни и фунгицидни свойства. Беталаините подпомагат клетъчната структура, имат възстановителни свойства, особено за черния дроб – центърът за детоксикация в организма.

Броколи

Те са от семейството на кръстоцветните зеленчуци и са известни с мощните си антиоксидантни свойства. Научни проучвания сочат, че хранителният режим, богат на кръстоцветни зеленчуци, намалява риска от определени видове рак. 

Други зеленчуци от същото семейство са зеле, карфиол, брюкселско зеле, къдраво зеле.

Копър

Копърът е богат на витамини и противовъзпалителни химикали. Той съдържа също така вещества, които помагат за активирането на глутатион – антиоксидант на черния дроб, който се прикрепя за свободните радикали и ги „обезоръжава“.

Кромид и чесън лук

И двата вида придават остър вкус на храната. Те съдържат флавоноиди, които стимулират произвеждането на глутатион, който е и един от най-мощните антиоксиданти на черния дроб. В резултат, старият лук и чесънът имат много силни антибактериални и имуностимулиращи свойства.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе