"Момина сълза" цери тялото и душата



В Балкана съчетават походи по екопътеки с релакс в басейна

Красива българка отказала да стане наложница на турския бей в Хисаря. За наказание той я накарал да сервира гола на гостите му. Хубавицата изпълнила заповедта, но като стигнала до господаря, стоварила тежкия поднос на главата му и го убила. После я изгорили на клада, но преди пламъците да обгърнат тялото й, две сълзи се стекли по лицето й и капнали в огъня. На това място бликнала лековита вода. Това е легендата за минералния извор "Момина сълза" в Хисаря. Две девичи сълзи столетия наред церят всякакви болежки - но най-вече бъбречни и стомашни заболявания. Днес обаче хората използват минералната вода не само за лечение, но и за профилактика, релакс и възстановяване от стреса на забързаното ни всекидневие. Освен че носи в себе си позитивна енергия, водата

отпуска душата и намества чакрите

Минералната съдържа десетки жизнено важни соли и минерали, след като ги е "приела" в себе си от недрата на земята. България е богата на извори - у нас се намират почти 40% от минералните находища в Европа. Балнеоложките ни курорти са известни по света, но дали българите знаят как да оползотворяват това богатство? Познаваме ли възможностите, които ни дават местата за отмора и лечение, които вече наричаме СПА. Между другото Spa е името на град в Белгия, известен с минералните си извори - тъкмо той дава и международното название на дейностите по балнеология и релакс.
Лечебните качества на българските минерални води са били на почит от дълбока древност. Край минералните извори са изграждани балнеолечебници, а около тях са изниквали и цели селища. Такива са Хисаря - Диоклецианополис, Кюстендил - Пауталия, - Акве Калиде (по-късно Термополис), Сапарева баня - Германея, Сливенски бани - Танзос, София - Улпия Сердика.

В Хисаря има 22 извора с различен състав на водата. 16 са естествени и 6 от дълбок сондаж. Водата от извора "Момина баня" е с най-високо съдържание на радон и затова тя "вади" бъбречни камъни. Голяма част от останалите слабо и средно минерализирани води действат благотворно и при заболявания на опорно-двигателния апарат.
Император Диоклециан е основал селището през 293 г. Той дошъл да се лекува и останал, защото уникалната природа и минералната вода му върнали здравето. Сега наоколо дремят руините на римския град. Голяма част от термите и от други антични сгради са реставрирани и могат да се видят. Крепостната стена, която опасва града също е консервирана - за по-добра представа каква е изглеждала в древността. Скоро гостите на града ще могат не само да видят, но и да опитат

истинска римска баня с два басейна

с топла и студена вода - така, както са правели това древните хора. Преди да се потопят в басейните обаче те са се покланяли на нимфите лечителки в нимфеума. В разкошния парк на Хисаря се намира и още една колонада, построена през 60-те години, под която също има чешма с минерална вода. Интересно е, че първият химичен анализ на минералната вода у нас е направен още през 1882 г. на извора "Момина баня". Тогава правителството на Източна Румелия издава и първият "Правилник за експлоатация на хисарските бани".
За разлика от древните, сега можем да си изберем различни варианти за СПА - планински разходки, последвани от потапяне в минерален басейн, чист и сух въздух с лечебни вани или романтични вечери с отпускащо джакузи. В Балкана на сериозна надморска височина се намират няколко известни минерални извори край селата Шипково и Чифлика, близо до Троян. Около тях са изникнали хотелски комплекси, но и много къщи за гости, в които освен, че могат да се хапнат домашни гозби, предлагат походи по
екопътеки и релакс в минералния басейн.
Тъй като водата извира при 56 градуса, в откритите басейни къпането може да става и през зимата, като в "най-екстремния" вариант се приема "вътрешно" червено вино. В планинските хотели СПА зоните са стандартни - сауна, парна баня и басейн. Но пък гледката на планинските върхове определено внася своеобразна нирвана.

Гонят негативната енергия в базалтова "пещера"

Чужденците търсят масаж с кисело мляко и мурсалски чай, българите се радват на джакузи

Как да изгоним негативната енергия, как да изхвърлим натрупания стрес и да се заредим? На този въпрос отговор дават различните СПА зони. В големите хотели предлагат какви ли не релаксиращи техники за отпускане на тялото и душата. Повечето от зоните са топли и "потни", за да отворят порите на кожата и през тях да излязат не само натрупаните токсини, но и неприятните мисли и преживявания.

Във Велинград, спа столицата на Балканите, има развита мрежа от хотели, които предлагат най-различни процедури. Базалтовата "пещера", например, гони негативната енергия, защото камъкът я поема. Масаж с кестени имал същата функция - с идея не само да раздвижи лимфата по тялото, но и да изгони тревогите. Напоследък е модерен и хамамът, който по-старото поколение наричаше турска баня. При него потенето е последвано от изтриване на цялото тяло с груба кърпа. При сибирската сауна пък главата е отвън и затова тя е по-щадяща. Всякакви видове инфраред сауни, парни бани с аромотерапия пречистват и дават енергия.

Принципно минералната вода винаги се комбинира с масажи, тъй като това е оптималната здравословна комбинация. СПА специалистите твърдят, че чужденците търсят българските предложения с билки и натурални продукти. Балнеоложките ни курорти са посещавани предимно от руснаци, но напоследък израелци, турци и румънци също проявяват интерес.
"Българска мечта" се нарича един от масажите с родно кисело мляко. Използва се и козметика на базата на розовото масло. Мурсалският чай също е на почит в зоните за релакс. Българите пък предпочитали приятното отпускане в джакузи. А когато водата е с лечебен състав като кремъчната вана, например, въздействието е колкото разпускащо, толкова и за профилактика и лечение.

В другия ни известен курорт Сандански търсят съчетание на топъл и мек климат с въздействието на минералните води. Широко застъпена е и балнеологията. В хотелите, където има балнеоложки центрове, както в Сандански, така и във Велинград, може да се отиде с назначена от лекар физиотерапия. Докторите и специалистите от центровете също могат да предложат лечебни процедури с парафин, торф или луга. Подводна гимнастика и масажи, уреди за рехабилитация и електролечение се провеждат и по клинична пътека, ако има такава за съответното заболяване.

700 минерални извори в България

В България има общо над 225 находища със 700 минерални извора - 40% от находищата в Европа. Общият им дебит е над 5000 литра в секунда. В Южна България те са 148, а в Северна - 77. В Южна България преобладават естествените находища, а в Северна България - чрез сондаж.
В Южна България във вид на извори са 82 находища и чрез сондаж - 66, а в Северна България преобладават чрез сондаж - 57 и във вид на извори - 20.
В страната преобладават минералните води с температура от 37 до 50 градуса. В Северна България да повече студените, а в Южна - топлите и горещите (хипертермални) води. Най-горещият извор - 101 градуса е в Сапарева баня. Водата там извира във вид на гейзер.
Българските минерални води са средно и силно минерализирани. Дори слабо минерализираните води обаче имат богат химичен състав.



Източник: Стандарт





Коментари

горе