Разтърсващи разкрития на Стилиян Петров



Стилиян Петров се завърна, бият тъпана медиите в Англия. Бившият капитан на националния ни отбор разкри пред "Дейли Мейл" най-тежките си моменти в борбата с левкемията. Стан, както го наричат на острова, получи шокиращата диагноза през март 2012 година. След ожесточена битка, много характер и търпение 35-годишният българин се намира на финалната права във възстановяването си. Напоследък Стилиян дори се върна на терена, като рита с "момчетата", новите му съотборници в аматьорския "Уайчъл Юнайтед".

"На терен, приличащ повече на разорано поле, отколкото на такъв за футбол, един играч хваща окото. Той показва увереност в докосването и бързо мислене, само за да опровергае физиката си. Същият привлича аплодисментите на дузината зрители, предимно роднини и приятели. Стилиян Петров, бившият халф на "Астън Вила" и рекордьор по мачове за България, се завърна!", започва материала си "Дейли Мейл".

"Чувствам се като малко дете. Трябваше да прекратя кариерата си заради болестта и приех много зле нещата. Така че да изляза отново на терена и да играя пак е като сбъдната мечта за мен. Футболът е единственото нещо, което съм правил през живота си и единственото, с което исках да се занимавам. Работи усърдно и пожертвах много. Да се бориш за живота си обаче е много различно от всичко друго - или успяваш, или не. Вече близо три години минавам през много тежко лечение и истината е, че аз и семейството ми минахме през най-черните места в този свят. Така че да играя отново, дори и на това ниво, все още ми доставя удоволствие, кара ме да се усмихвам, може да правя това, което обичам", заяви Стилиян.

Петров призна, че е минал през Ада, за да се върне на терена. Българинът печели битката с коварната болест, която убива над 5 000 души годишно. "В началото ми казаха, че трябва да почакаме и да видим как ще тръгнат нещата. Когато обаче ми съобщиха, че трябва да прекратя кариерата си, избухнах в сълзи. Всички напуснаха стаята. Бях нервен, отчаят, но се успокоих и започнах да ставам търпелив", спомня си Петров.

Най-тежките моменти за него са в края на 2012 година, когато прекара седем е едва болнична стая. В този период българинът се виждал със синовете си само през стъклен прозорец. "Вътре беше студено и те не трябваше да влизат. Имунната ми система беше унищожена. Така се случва, когато си подложен на химиотерапия. Започнаха да се появяват много странични ефекти, стероидите направиха истинска бъркотия с тялото ми. Имаше дни, за които дори не мога да си спомня", коментира Стилиян, като допълва, че без помощта на съпругата му Паулина е нямало да може да се справи.

В навечерието на Коледа същата година Стилиян впрегнал всичките си сили, за да изкара празника със семейството си. "Докторите ми казаха, че трябва да обходя коридора, за да ме пуснат. Отне ми 43 минути да обходя 40 метра. Когато се прибрах, родителите ми бяха вкъщи. Не бях ги виждал, откакто бях приет в болницата. Бяха удивени. Стероидите бяха направили лицето ми кръгло. Бях толкова уморен на Коледа, издържах само десетина минути, след което отидох да си легна. Сега вече наистина се наслаждавам на Коледата.

В момента Стилиян е в последния етап на възстановяването си. Всичко трябва да приключи през февруари, когато свършва последната серия химиотерапия. Дозата му стероиди пък постепенно ще бъде намалена. След това се е надъхал да влезе във форма. Преди най-много е тежал 81 килограма, а в момента е 98.
Не изключва да започне работа като треньор в "Астън Вила". Планира и две събития на фондацията си през следващата година. "Преминах през нещо, което не пожелавам на никога да се случи. Трябва да бъде намерено лекарство. Ракът е нещо, което преобръща из основи целия ти живот.



Източник: Всекиден





Коментари

горе