В Кирковско "пощуряха": 23 000 лева за декар нива край Маказа



3 000 кв. метра нива високо в планината срещу граничния пункт „Маказа" се продава за 69 000 лева. Нивата е в последното село на българска територия – Лозенградци. Като екстри продавачът е посочил, че имотът е до път и до вода, пише 24rodopi.

Продавачите на ниви в района на Маказа пробват безумни цени в последно време. Според тях разумната цена за декар земеделски имот е между 20 и 23 хиляди лева. «Подобно на гърците, които пощуряха при отварянето на Маказа и обявиха за продан къщи и парцели край морето на цени, трудно възприемани от инвеститорската логика, същата мания е обзела и хората в Кирковско. А и тези, които не са живели и ден в Кирковско, но се оказаха собственици на терени сега се опитват да ги препродадат на баснословни цени. От кърджалийския квартал «Гледка" до самият пункт се предлагат около 200 имота, като всеки продавач твърди, че е атрактивен", твърди пред 24rodopi.com брокерът Иван Димов.

Край Глухар се продават 5,75 дка земя 5-та категория. 20 дка от същата категория се продават под село Върхари. 3 дка земя от 8-ма категория се продава до самия път. «Повечето от офертите вървят с уверението, че имотът е в процес на смяна на предназначението. Т. е., очаква се цените да литнат още нагоре", допълва Димов. Реалните сделки обаче са малко.

Драстичен скок на цените на имотите има в населени места в района на Комотини, в които е оживено в 60-80 дни през лятото, а през останалата част от годината е тъжно и пусто като в джебелското село Контил и крумовградското Токачка. 60 000 евро струва малка селска къща, намираща се на 4 км от морския бряг на Фанари. Жилищната площ е 65 кв. метра, дворът - 2 000 кв. метра. «Къща, 120 кв.м., двор 1 дка., стопански постройки 70 кв.м.,ток, вода, път, в тихо селце, гледка към планините, на 6 км от морето - цена 47 000 евро", гласи друга оферта на агенция за недвижими имоти.

Това лято в района на Фанари нямаше сделки. Повечето нашенци с пари предпочитат да наемат къщите целогодишно. «Продавачите уверяват, че се очаква през 2015-та от двете страни на шосето, между Кирково и Маказа, бързо да изникнат търговски обекти, хотел, дори и бензиностанция. Нека не забравяме, че от спирка «Джебел" до пункта, международният път минава през 16 населени места на общините Кирково, Джебел и Момчилград. Във всяко от тях има очаквания и вече са в ход инициативи. Възниква обаче въпросът «Колко души и защо биха се отбили през вашия обект?". Вие писахте, че десетки хиляди румънци минаха през Кърджали през юли и август, но вдигнаха оборота само на австрийската бензиностанция на Ардинския мост", разсъждава брокерът.

При отчуждаването на терените за строителството на пътя за Маказа, държавата плати на 258 частни стопани. Днес те се чувстват прецакани от разликите в цените. Отчуждени бяха и 256 общински имоти. Още през 2012 година експерти твърдяха, че най-добрите парцели по протежението на пътя за Маказа не са собственост на местни хора, а напротив, още преди десетина години, когато проектът за пътя Кърджали - Комотини беше утвърден, подставени лица са изкупили всички терени.

Подходящите за изграждане на мотели, заведения, бензиностанции и търговски комплекси парцели, тогава са напазарувани на нищожни цени, но сега идва моментът за многократното връщане на инвестицията, коментираха предприемачи, настояли за анонимност. Още когато участъкът, по който е трябвало да минава трасето, е станал известен, покупко-продажбите нарастват особено интензивни, но пикът им е преди около три години, когато са извършени и много заменки. Бивш зам.-кмет на Кирково е придобил тогава най-атрактивните терени в района.



Източник: Дир.БГ





Коментари

горе