Филм за новите Будители отбелязва 1 ноември в София



Документален филм за новите Будители ще отбележи празника на духовните учители и водачи с вечерна премиера на 29 октомври в софийския хотел „Триада“.

Интервю с кмета на селото. Снимка: Валери Захов

Интервю с кмета на с. Долни Цибър, кадър от филма. Снимка: Валери Захов

Създателите на филма „Новите будители или когато последните станат първи“ са Патриция Кирилова от в. „Велика БОЛГАРИА“ и режисьорът и операторът Валери Захов, собственик на BiNET.TV. Те са направили филм за едно българско село с рекорден брой висшисти, Долни Цибър, в което живеят над 2000 души.

Изглед от с. Долни Цибър. Снимка: Валери Захов

Изглед от селото. Снимка: Валери Захов

Всички жители на селото са се обединили в деня на изборите, отказали да си продадат гласовете за по 20 лв. и никой не пуснал бюлетина в празните урни.

Единението на българите, за което народни будители призовават от векове, според създателите на филма се е случило в с. Долни Цибър. Това село влезе в новинарски емисии след изборите като прецедент не само за България. И точно те, хората от селото, са дали пример за обединение, въпреки различията. И са напомнили, че идва време, в което: „И последните ще станат първи, а първите ще станат последни.“ [Матей 20:16.]

Кадър от филма. Снимка: Валери Захов

Кадър от филма. Снимка: Валери Захов

През погледа на хората в селото, филмът създава едно своеобразно огледало на цялото българско общество в годините на прехода. С всички болки и проблеми, довели до единението на уморените от лъжи и експерименти, и до и желанието им да променят системата, в която живеят. За повече морал и грижи за България от тези, които само в дните преди избори се сещат за електората.

Събитието ще отбележи Деня на Будителите и с връчването на годишната награда на в. „Велика БОЛГАРИА“ за опазване на културното наследство. Призът ще бъде даден на братята Стефан и Цветан Гайд за техните дългогодишни изследвания върху културата и протописмеността на траките.



Източник: Euro Chicago





Коментари

горе