Сандански - средиземноморски климат и лечебна вода



В началото на есента все повече ни се иска да откраднем още някой слънчев ден и да си спомним за красивото лято. За наша радост в южната част на България има град, който може да се похвали с мек средиземноморски климат, съчетан с богата минерална вода и няколко хотела, които са оборудвани с уникална апаратура за профилактика и лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат. В Сандански можете да усетите духа на Гърция - не само заради прекрасния климат, но и заради гръцката реч, която е толкова често срещана по оживената главна улица на града. А и да се поглезите малко с уникални спа процедури и лека-полека да започнете подготовката за предстоящите коледни и новогодишни празници.

Минерални басейни и перлени вани

Сандански е известен най-вече с минералната си вода и нейните качества. Затова почти във всеки хотел има поне един басейн. Обикновено те са пълни изцяло с минерална вода, която се охлажда чрез циркулиране във водосъдържател. Поддържа се средна температура между 29 и 37 градуса в зависимост от това дали басейнът е плувен или за подводен масаж. В един от хотелите водата се подменя 30% на всеки 24 часа.

Хигиената също е на много високо ниво - дезинфекцията е на базата на кислород, а не на хлор, който унищожава полезните свойства на минералната вода. В един от най-скъпите хотели на Сандански има басейн, който се използва при профилактика и лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Той комбинира хидромасаж с лечебните свойства на водата, като препоръчителният престой е четири пъти дневно по 15 минути, тъй като това е оптималният период за престой, при който не се оказва негативно влияние върху сърдечносъдовата система. Хотелът разполага и с две пътеки - топла и студена, които се използват за масаж на стъпалата и мускулите на краката.

В най-големия хотел в Сандански можете да се насладите на една наистина релаксираща вана - перлена вана, в която могат да бъдат добавени различни билки, водорасли, соли и козметично мляко, което хидратира и релаксира кожата. Преди време се е добавяло и пълномаслено сухо мляко, но напоследък се използва висококачествено козметично мляко, което добавя и ароматерапия към цялата процедура. Естествено, ваната е пълна изцяло с минерална вода.

Лечение с парафин и торф

По-специалното, което можете да откриете в най-стария хотел в Сандански, е лечение с парафин и с торф. В първия случай е направено специално отделение с кабини, в които има машина за пречистване, обработка и подгряване на парафина, след което той се оформя като апликатори и се поставя върху проблемните зони. Терапията е особено подходяща за хора с различни видове артрози и артрити, както и цялостно при проблеми в опорно-двигателния апарат. Специалистите препоръчват процедурата да се прави веднъж дневно максимум за 10 минути, а терапията да продължи минимум 5 и максимум 10 последователни дни.

Друга интересна и много полезна терапия е лечението с торф от Земен, която е със специален минерален състав. Предлагат се два вида терапии - апликиране на проблемното място или торфена вана с минерална вода, която засилва имунитета. Температурата на торфената вана е 38 градуса, а за да имат наистина лечебно действие, е необходимо да приложите един курс от 6 до 10 вани.

Чужденците търсят българското, ние - чуждото

И докато българите се втурват задължително към процедури с продукти от чужди козметики, чуждестранните туристи определено са се концентрирали върху българското и особено върху билките и световноизвестната българска роза. Все по-търсени стават и т.нар. органик линии, и то от хора, които водят по-специфичен начин на живот, концентриран върху природосъобразното хранене и всекидневие.

Японските и китайските туристи са най-големите поддръжници на българското, те са подготвени с информация за страната ни, която предварително са прочели в пътеводителите. Гръцкият турист определено предпочита масажа с вулканични камъни, шоколадовата терапия, класическия масаж и различните подхранващи терапии за лице. Когато стане дума за руския турист - управителите в хотелите се прекланят пред подготовката му. "Руският турист е единственият турист, който идва подготвен в България. Той много добре знае, че най-важното е да се започне с цялостна детоксикация на тялото, да се премине към почистване на кожата на лицето и да се направи съчетание от различни лечебни процедури", уточнява Веска Пищалова от парк-хотел "Пирин".

Змийска отрова, хайвер и диамантен прах за лице

Но нека все пак да се поглезим и с някои чисто женски терапии за лице. В един от най-скъпите хотели в Сандански предлагат уникални терапии с различен ефект - почистващи, хидратиращи, подхранващи, ревитализиращи, с лифтинг ефект. Предлагат се три терапии от най-висок клас. В едната от тях се използват козметични продукти с шампанско, хайвер и диамантен прах. Хидратиращата терапия е уникална с това, че при нея се използва органик чилийски охлюв, при който 95% от състава е вода. Дълбоката хидратация на кожата на лицето тук е съчетана със силен лифтинг ефект. Друга лифтинг терапия е базирана на свойствата на змийската отрова, но в случая се използват козметични продукти със змийска отрова, която е получена в лабораторни условия. Една от най-новите висококачествени хидратиращи терапии е с италианска козметика на базата на три вида ориз - бял, червен и кафяв, от които е направена т.нар. жива маска. Уникалното при тази терапия е, че може да бъде прилагана при спортуващи хора през зимния сезон, през лятото за дълбоко хидратиране на кожа, изложена на слънчеви лъчи, както и за отлична поддръжка на всякакъв тип кожа.

----------------

Регионът се популяризира като спа дестинация по проекта BG161PO001/3.3-01/2008/001-11 „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България”.



Източник: Новинар





Коментари

горе