Тракийското светилище край с. Татул



Материал на "Българска история" - www.bulgarianhistory.org

”Задължителни дестинации” е рубрика, в която ще представяме на вашето внимание всички онези райски кътчета от красивата ни родина, които заслужават да бъдат посетени и които по някакъв начин са свързани с българската история. Голяма част от тях са познати на всекиго, но ще се постараем да посочваме и не дотолкова популярни дестинации. Очакваме вашите предложения за рубриката!

049420057137

Тракийското светилище край с. Татул е познато на мнозина, но имайки предвид, че то заема почетно място сред 10-те чудеса на България, смятаме, че е нужно да разкажем малко повече за неговата история и произход. То е от грандиозно историческо значение и е едно от онези места по света, които ни карат да се замислим какви са били хората, обитавали земята векове преди нас. Кара ни и да се възхищаваме на техническата напредналост, с която тези цивилизации са строили съоражения, останали здрави и устойчиви след толкова хилядолетия.

s.Tatul-grobniza 7

Скалната пирамида на светилището край с.Татул

Много трудно е да се установи точната възраст на мегалитния комплекс, но се предполага, че първата дейност по основаването му е от около XV-XIV в. пр. Хр. Тогава са оформени скалните олтари за жертвоприношения, както и прочутата отсечена скална пирамида и гробницата.

Някои историци предполагат, че сакралното място е издигнато в култ на митичния герой Орфей, но днес няма достатъчно научни основания, които да потвърдят това становище. Независимо от това мястото често бива наричано „Храма на Орфей“.

1_MG_1851-4_800-575x368Множество ценни исторически артефакти са намерени в района на светилището. Сред тях са керамичен жречески жезъл, глинено кандило с изящна изработка, керамична маска на бога на виното Дионис, както и други керамични изделия, някои от които са изработени със специално лъскаво покритие. По време на изследването са открити и монети от IV-III в. пр. Хр.

Untitled

Светилището, погледнато от разстояние

 Що се отнася до изграждането на светилището, то е извършено с много прецизност и познание относно космическите движения и местоположението на небесните тела. Тъй като тракийската култура се характеризира с култ към Бога на слънцето, то не е изненадващо, че точно слънчевите движения са основно съображение в ритуалите. Учените смятат, че жертвоприношенията и обредите са извършвани при изгрев и залез, а по време на пролетното и есенното равноденствие се наблюдава как слънцето прониква през точно определени за това улеи. Друго специално съобразено явление е преминаването на слънчев лъч през един конкретен процеп между скалите. Това се случва един-единствен път през годината – по време на зимното слънцестоене. Всичко това свидетелства за високата степен на развитие на тази цивилизация и повдига въпроса как тези хора са усвоили такива знания и как са успели да изградят мегалитния комплекс с такава точност.

grapeleaf

Цялата загадъчност на тракийското светилище обаче не спира дотук. Преди години любопитство и интерес към мястото възбужда появата на лозов поник. Това се превърна в сензация, защото на скалата, на която се намира светилището, както и в радиус от десетки километри не расте грозде. А поникналото лозе е от тракийския сорт зела, който преди това е смятан за изчезнал. Вследствие на този необикновен феномен гроздето поетично е наречено „Сълзата на Орфей“.

Заслужава си да усетите магията на това място сами!



Източник: Bulgarian History





Коментари

горе