Мечките в Белица са атракцията на Родопите



Мечките в Белица са атракцията на Родопите. Разбира се, това не е онази Белица край Разлог, приютила танцуващите мечки на Бриджит Бардо, а малко китно селце до град Лъки. Дотам се стига по пътя Пловдив -  Смолян. След Бачковския манастир на разклона до Юговското ханче пътят се отбива вляво по посока Лъки. Това са само 50 километра от Пловдив и мястото е изключително подходящо за неделна разходка, която включва освен пътуване с автомобил и ходене пеша в гората.

Селото Белица е на 6 километра от Лъки. То е  разположено на левия бряг на река Беличенска, между ридовете Градище и Крушевска планина. Според местните фолклорни легенди то носи името на девойката Белиша, която дава живота си през турското робство, за да съхрани чисти своята вяра, моминство и род. В близост до селото се намира Държавната дивечовъдна станция „Кормисош” и ловната резиденция на Тодор Живков.

Река Белица се вие край пътя и наближавайки селото, на две места се минава през тунели, изсечени в скалата. На едно място реката е прокопала естествен мост, подобен на този в с. Мостово. Нарича се Шапран дупка. По тесния асфалтов път разходката продължава по посока с. Загражден. Автомобилите се оставят край пътя. Следва невероятна разходка в планината. Има табелка “КАРАМУШ КАЛЕЕВИ”. Карамуш е името на турско село, на мястото на което е построен развъдникът за мечки, внесени от Карпатите още преди 40-ина години с цел обогатяване на видовото разнообразие на дивечовъдното стопанство “Кормисош”. То пък е известно място за ловуване на кафява мечка, благороден елен, сърна, вълк, дива свиня, елен лопатар. До развъдника има около 2 км. Преминава се през защитена местност, всичко е толкова девствено. По пътя вдясно се виждат десетина кошера, качени върху странна платформа върху десетметрови колове. Освен мечките в развъдника има и други, които свободно бродят от гората. Собствениците на кошерите са решили по този начин проблема с набезите. След около половин час време се стига до крайната цел.

В момента в развъдника има четири мечки. Всяка от тях си има име и собствен характер. Най-недружелюбен е Минчо, който е на повече от 35 години. В съседните бетонни клетки компания му правят Минка, Гошо и Тошо. За тях всеки ден приготвят специален качамак две жени от Белица - Галя и Росица. Зиме, лете, те пътуват до развъдника, за да нахранят животните и почистят клетките им. Туристите винаги слагат в раниците по някой морков, ябълки или грозде, които мечките много обичат. Някои пробват да ги нахранят със зеле, но това не им е любима храна.

Неотдавна десет мечки от Белица са заминали за Германия, където са настанени в нов парк от 60 декара. Дали тяхната съдба няма да имат и четирите мечки, останали в развъдника, все още не е ясно.



Източник: Марица





Коментари

горе