Пенсионери забогатяват с минзухари



Българските пенсионери могат да живеят със стандарта на швейцарските. Достатъчно е да имат малко земя, да работят един месец в годината и... да обичат минзухарите. Това твърди Хасан Тахиров от Кърджали. Той е български турчин, шведски гражданин, живее в обсерватория на връх Стръмни рид в Родопите и прави сериозен бизнес благодарение на нестандартните си идеи. Сега обещава на хиляди български семейства доход, по-висок от отглеждането на марихуана или опиумен мак. От няколко години Хасан се е запалил по идеята България да се превърне в един от водещите световни производители на шафран - една от най-скъпите хранителни подправки. Килограм от нея струва от 10 хиляди до 20 хиляди долара. Шафранът се произвежда от близалцата на култивиран минзухар. Дивият расте навсякъде в България и през есента изпъстря поляните с виолетовия си цвят. Култивираният минзухар цъфти по същото време, но освен красота носи и високи доходи.

Тайната от Иран

Хасан Тахиров е предприемач и има много приятели в Турция и Иран. Бил е представител на големи шведски производители, а едно от големите му бизнес постижения е продажбата на първия плаващ хотел в Турция. В Иран Хасан вижда нещо странно за българските разбирания. Многолюдни селски семейства със седем-осем деца в райони, където земята е бедна и неплодородна, имат доста висок жизнен стандарт. Хасан се поинтересувал откъде човек с пет-шест декара земя може да има такива доходи и разбрал, че там хората масово се занимават с отглеждането на минзухари за шафран. Държавата е създала монопол, кредитира производителите и изкупува продукцията им. Плащането става веднага и на ръка.

Изискването е селяните да членуват в регионални асоциации на производителите на шафран и да използват само одобрени от държавата сортове минзухари. Така се гарантира качеството и се избягват опитите за фалшификация на шафрана. Хасан разбира, че в азиатската част на Турция това също е сериозен бизнес. Оказало се, че и друг наш съсед - Гърция, има огромни масиви от шафранови минзухари. Голяма част от селяните в района на град Козани, на запад от Солун, оглеждат минзухари и получават субсидии по програми на Европейския съюз. Шафран се отглежда в Кипър, Испания и Франция.

По-добре минзухари, отколкото тютюн

От четвърт век в България се търси алтернатива на тютюна. Хасан Тахиров е изчислил, че на един декар, засят с ориенталски тютюн, има от 25 до 30 хиляди растения. Всяко от тях има 28-35 листа, които се берат на ръка. Така, за да се произведе около 150 кг изсушен тютюн, трябва да се откъснат, нанижат и изсушат над 750 000 тютюневи листа. В момента печалбата от този декар с тютюн е около 500 лева. За да се произведе един килограм шафран, са необходими 100 000 минзухара. Те растат на площ от декар и половина, засаждат се веднъж на седем години, а цветовете им се берат в рамките на един месец. Чистата печалба надхвърля 15 хиляди лева. Това е много нахално растение, разказва Хасан Тахиров. Той е засадил в двора си две лехи с минзухар и вече събира първия шафран от него. Минзухарът няма нужда от поливане, защото през лятото листата му изсъхват и луковиците спят в земята. Освен брането единствените грижи за него са през лятото лехите да се окопаят плитко един или два пъти, за да не се допусне тревата да задуши растенията.

Операция „Луковици“

За да експериментира с отглеждането на минзухари, Хасан трябва да се снабди с луковици. Опитва се да ги достави от Турция, но се оказва, че там износът им е забранен със закон. Тогава на помощ идва трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу. Двамата успяват да купят 40 кг луковици от държавна опитна станция в Турция и да ги внесат в България. Без тежестта на името на Наим и без неговите широки връзки в Турция това нямаше как да стане, разказва Хасан Тахиров. Луковиците са разпратени в няколко опитни станции в България, в Кърджали са засети около два декара. Растенията се развиват чудесно и вече цъфтят. Критичен ще бъде зимният период. Ако луковиците издържат на студовете, значи шафран ще може да се гледа и у нас, коментират научните работници в Кърджали. Те уточняват, че ще са необходими няколко години, за да се установи може ли шафраненият минзухар да расте у нас и какви ще са добивите от него. Хасан Тахиров е оптимист, защото внесените у нас луковици са от Анадола, където през зимата студовете стигат до минус 25 градуса.

Огромен интерес

Интересът към новия бизнес в България е голям. Хасан Тахиров непрекъснато получава писма и телефонни обаждания от цялата страна. Най-много са от районите на Петрич и Бургас. Той е раздал луковици на 35-40 ентусиасти и сега очаква резултатите. Това ще е спасение за хората в бедните райони на страната. Ако си пенсионер и засадиш половин декар с минзухар, ще можеш да си осигуриш по 500-600 лв. месечно над пенсията, обяснява българо-шведският турчин. Търсенето на международните пазари е голямо. Поради индустриализацията и развитието на промишлената химия шафранът е бил заместен с химически продукти. Сега интересът към натуралния шафран се завръща и в момента производството му покрива едва 20 процента от нуждите. Заради лечебните му свойства фармацевтичните гиганти го използват като съставка в много лекарствени средства, а доказаните му способности да лекува някои видове рак карат много институти да инвестират в научноизследователски програми за разработването на нови лекарства. Шафранът може да се превърне в много доходен бизнес за България, но за това трябва помощ от държавата, казва ентусиастът. 





Шафранов минзухар. От червените близалца се прави шафран, а листенцата на цвета се използват в парфюмерийната индустрия.

Шафранът – подправката на боговете

Шафранът е най-скъпата подправка в света. Търсен е заради уникалния вкус, който придава на ястията, и богатия златистожълт цвят, с който ги боядисва. Съдържа повече от 150 етерични и ароматни съединения. Използва се от над три хиляди години не само за приготвянето на храни и питиета, но и в козметиката и производството на текстил. В древността се е използвал като афродизиак, за лечение нрани, стомашно-чревни заболявания, заболявания на дихателните органи и дори при психични разстройства. През Средновековието се е вярвало, че предпазва и лекува от чума. Използван е широко в традиционното знахарство, вярвало се, че лекува над 80 болести. В Древна Индия и в Кашмир шафранът е бил най-скъпият дар, даван на боговете.



Източник: pressadaily





Коментари

горе