Инженери творят външна реклама



ДАНИЕЛ ЖИВКОВ

В София се намира „най-комплексната фабрика в Европа“, според думите на нейния собственик Пламен Стойков. Това е фирма „МАУС-ПС“, която предлага широка гама продукти и услуги за външна и вътрешна реклама, визуална комуникация, предпечатната подготовка, печатни продукти и нестандартни рекламни решения има завършен производствен цикъл.
Тази всеобхватна дейност е постигната на цената на много труд. „На работа съм от тъмно до мрак. Няма събота, няма неделя“, споделя Пламен. Родом е от Разград, където завършва техникум по радио и телевизия. След това учи във ВМЕИ София, днес Технически университет.


Там имал колежка, която работела във фирма за изработка на надписи от фолио за витрини. Тази дейност се сторила интересна на Пламен и кандидатствал за работа там. За съжаление бързо се разочаровал от несериозното отношение на своя шеф, но и краткото време му било достатъчно, за да се запали по този вид услуги.
Впоследствие Пламен си намерил партньор, с когото закупили плотер за рязане на надписи и започнали да работят. Постепенно се насочили към производството на светещи реклами. Докато останалите си купували коли и къщи, Пламен инвестирал всичко в машини. През 1997 г. поел риск, купувайки сграда в ж.к. Сердика. Скоро обаче разбрал, че тя не отговаря на амбициите му и започнал да се оглежда за нещо по-голямо. Така попаднал на завода, в който се помещава фирмата сега, с обща площ 18 дка.


За да почерпи идеи, Пламен започнал да ходи по изложения в Западна Европа. Там видял как са организирани големите фирми и пренесъл наученото в своята. На изложенията трудно намирал клиенти, защото чужденците приемали работата с България като голям риск, но с много усилия Пламен спечелил доверието на две английски фирми. Постепенно намерил клиенти от Норвегия, Германия, Италия, Белгия и Франция.
Сега МАУС изнася 80% от продукцията си. В сферата на стелажите от пластмаса тя е единствената в Европа, която сама си прави суровината, после я реже, отпечатва, сгъва, лепи и продава. Каквото остане се рециклира и се използва отново. Заводът разполага и с модерна пречиствателна станция за вода.
„Основната разлика между нас и всички останали фирми в сектора е, че аз съм инженер, а собствениците на конкурентните фирми са художници, архитекти, дизайнери, но не и инженери“, разкрива инж. Стойков.


Освен в София МАУС разполага с производствено звено и в Ботевград. Във Варна и в Сандански пък има представителни офиси.
Във фирмата работят почти 300 души. Единственото изискване на Пламен към служителите е да имат желание за работа. „Дори да нямат квалификация, можем да ги научим. Още на първия ден си личи дали човек става за работа при нас“, признава собственикът.
МАУС използва 3D софтуер и разполага с четирима конструктори, завършили Техническия университет. „В началото се опитахме да работим без 3D проектиране, но бързо разбрахме, че това е немислимо, защото изделията стават все по-сложни. Затова се ориентирахме към SolidWorks, осигурен от фирма ДиТра. Мисля, че в сферата на рекламата само ние имаме легален 3D софтуер. Със сигурност някои ползват пиратски, но държавата трябва да прави проверки“, възмутено заявява Пламен.


Фирма“ МАУС“ разполага с ERP система, която е собствена разработка. „Имаме модули за поръчки, труд, склад, работни заплати, счетоводство. На момента мога с няколко кликвания да науча цялата информация за дадена поръчка - кой работи по нея, кога е работил, какво е правил. Скоро ще обогатим системата. Искаме да вкараме в производството тъчскрийнове. Служителите ще се идентифицират с пръстов отпечатък и след това на тъчскрийна ще въвеждат дейността, която ще извършват и накрая – какво са свършили“, разказва за идеите си инж. Стойков.
Един от големите проекти на „МАУС“ е реновирането на хотел“ Бургас“ в Слънчев бряг. Изпълението му е съвместно с Ферари. За хотела е направена изкуствена фасада с RGB диоди и пълноцветни осветления, каквато не била правена преди в България.


Фирмата прави и графики за Рено, а скоро ще започне да боядисва прахово детайли за джиповете на Мерцедес „G class”, защото разполага с най-модерната инсталация за прахово боядисване в България.
Въпреки, че работи в сферата на рекламата, фирма МАУС не се рекламира. Според г-н Стойков доволният клиент води след себе си други. „Никога не съм целял да правя ментета, за да предложа най-ниската цена. Наш клиент е този, който търси качествено решение.Когато създадох фирмата, тъкмо ставаха популярни компютрите и компютърните мишки. Реших да кръстя фирмата МАУС (Мишка), защото бяхме мънички. Вече пораснахме, но името остава, за да не забравяме откъде сме тръгнали“.



Източник: Труд





Коментари

горе