Мария Гроздева работи за пълното щастие



Kазвам се Мария Гроздева. Заставам с името и лицето си до фондация „Майки за донорство“. Заставам, защото съм майка на три деца и вярвам, че няма нещо по- ценно и истинско в живота от това да си родител. Вярвам, че можем да променим нещата и скоро донорството от яйцеклетки в България да не е само думи, а действие.

Всяко нещо изисква усилие и много труд. Говоренето, разказите на донори и реципиенти могат и ще променят много.“

Това е дълбокото убеждение на носителката на пет олимпийски и девет европейски медала, два пъти носител на световна купа и на два олимпийски рекорда по стрелба Мария Гроздева. Това е и последната кауза, която спортистката се е заела да доведе до успешна реализация. А имайки предвид, че е

родена на Международния олимпийски ден

което като че ли от раждането й я орисва с успех, нямаме основание да вярваме, че тук ще се провали.

Поканата да стане лице на фондация „Майки за донорство“ Мария получава чрез съобщение във Фейсбук от координаторката на програмата Виктория Георгиева. И тъй като идеята й харесва, веднага следва първата им среща. Днес благодарение на техните усилия не едно и две мъничета ще се усмихват на белия свят, изпълвайки живота на родителите си с неизмеримо щастие.

„Когато виждам, че усилията на фондацията дават резултат, имам усещането, че и аз, макар и с малко, съм подпомогнала това да се случи. И това много ме удовлетворява“, щастлива е Мария. Покрай срещите си с момичетата, ангажирали се с каузата, самата тя също е разсеяла за себе си някои заблуди. Вече е разбрала, че от такива програми е невъзможно да се родят братя и сестри, както и че процедурата по вземане на яйцеклетка е абсолютно безболезнена. Убедила се е с очите си, че има хора, които наистина даряват част от себе си - от сърце и душа - и то напълно безплатно! - просто за да зарадват някое семейство. Тъжен аспект за съжаление има и в тази история. Повечето майки, забременели с донорска яйцеклетка, пазят истината в тайна.

„Жените не трябва да се притесняват, че са забременели така. Те трябва да са горди, че са успели да са майки като всички останали и да си родят дечица. Мисля, че дори трябва да афишират този факт, за да дадат смелост на повече семейства в тяхното положение. Ако аз бях имала проблем, докато съм била млада, със сигурност щях да прибегна до подобно решение. Малко са жените, които се обричат да останат сами. Със сигурност нямаше да се оставя без деца“, убедена е родната ни шампионка.

Мария Гроздева и до днес помни радостта от първата среща със собствения си син. Поради неосведоменост относно „добрия момент“, чакала благата вест година и осем месеца. През това време си представяла как ще изглежда бебето, рисували си го с мъжа й, а когато то най-накрая се появило, бързо станало ясно, че няма нищо общо с предварителните им представи. Било дори по-съвършено от тях.

Сега Валери е на 15 г., в девети клас във Втора английска гимназия и играе като вратар. Следващото им детенце Маги вече е на 12 г., занимава се с лека атлетика и също е планувано. „С мъжа ми решихме, че е чудесно да забременея в средата на един олимпийски цикъл. Този път знаех кога е точният момент и тя се получи още от първия път“, радва се на спомена Мария.

Семейството има и още един син. Христо, който вече е на 27 г., е от първия брак на мъжа й, а от пет години работи в Австралия. Заниманието му е повече от интересно. Младежът участва в издирването на картини, рисувани от аборигени, които след това галерията, към която работи, продава на специални търгове. Професията му му позволява и всяко лято за по 3 месеца да си идва у дома, така че всички са доволни.

„Справят се децата - е равносметката и на Мария. - Ние не сме от тези амбициозни родители, които искат на всяка цена наследниците им да изкарват отлични оценки, да спортуват. Съобразяваме се и с техните душички. Винаги съм смятала, че амбициите на родителите в един момент може да попречат на развитието на децата. Понякога трябва да се вслушваме и в техните желания, защото те доста по-добре от нас, родителите, знаят какво ги прави щастливи.“

Щастието между поколенията обаче със сигурност има и обща допирателна. Едни от моментите, които всички в цялото семейство очакват с огромно нетърпение, са коледните празници, „особено ако има сняг и всичко наоколо е хубаво и бяло“. Тогава обикновено всички са си в красиво украсения им дом, елхата се кипри с куп подаръци отдолу, камината гори. Мария обаче пази и невероятни коледни спомени и от слънчева Италия. Тогава пък били на гости при приятели в градчето Витербо. Съчетавали вкусните трапези с красивите разходки, посещавали невероятните басейни с гореща минерална вода, губели се из романтичните улички и на Рим. Но е ясно, че

не мястото, а компанията

в тези дни е това, което най-много може да те стопли. На финала на разговора ни не пропускаме да обсъдим бъдещите планове на спортистката.

„С Жени Раданова (състезателката ни по шорттрек) скоро се шегувахме, че нас, спортистите, като ни питат какво правим, само редуваме - сега се готвим за европейски, сега се готвим за световно, после пак за европейски и идва пак световно. От време на време се готвим и за олимпиада. Така че и аз сега съм в подготовка и близките ми планове са за световни купи. Много труд, усилия и лишения се изискват от моя страна, ако искам да постигам победи, но истинската победа в живота за мен са децата и любовта. Те са безценни“, завършва усмихнато тя.



Източник: pressadaily





Коментари

горе