Световноизвестен очен хирург оперира и в България



Световноизвестен очен хирург започна съвместни операции с български офталмолози. Белгийският лекар Карл Клаес е спасил от слепота рекорден брой пациенти с отлепена ретина. Отлепването на ретината е едно от най-сериозните очни заболявания, налагащо изключително трудна операция. До сега тежките случаи, регистрирани у нас, се лекуваха в чужбина. Сега това е възможно и в България и то платено изцяло от Здравната каса.
Родна очна клиника отправя покана за съвместна работа към белгийското Светило - офталмологът Карл Клаес. Следват две посещения на очния хирург у нас. Тогава той извършва над 300 безплатни прегледа. С третото му пристигане стартират и съвместните операции с български специалисти.
"Мотивацията ми е да помогна за подобряването на качеството на хирургията тук. Технологиите не спират да се развиват и по-доброто качество ни дава възможност да помагаме на повече хора и да решаваме по-трудни случаи", коментира д-р Клаес пред БНТ.
Световноизвестният очен хирург е ученик на пионера в ретиналната хирургия д-р Живойнович, за когото казват, че можел от събрано в ръка око да възстанови зрението. Карл Клаес има над 1200 операции на година из целия свят. Задните очни сегменти са неговата стихия.
"Заден очен сегмент значи ретината, което е най-важната част на окото, тя е и най-тежката като патология и като хирургия", каза доц. д-р Борислав Дъбов.
Според българските офталмолози е изключителен фактът, че вече и у нас ще се извършват операции на тежките случаи.
"Това е едно предизвикателство - да догонваш най-добрите в Европа и света", добави д-р Дъбов.
Надежда пък е това, с което десетки хора търпеливо изчакват реда си за да чуят думата на „големия" доктор.
Поне шест операции ще бъдат направени от хирурга при сегашното му посещение тук. Очаква се след около месец д-р Карл Клаес да дойде отново.



Източник: КРОСС





Коментари

горе