Сови избраха за свое обитание двора на пловдивска детска градина



За Пловдив се знае, че е уникален град - древен, красив, гостоприемен, със защитени територии насред силно урбанизирания град. А колко от жителите на Пловдив знаят, че дворът на една детска градина в подножието на Младежки хълм е мястото, което над 150 горски ушати сови избират за свое обитание през зимните месеци? 


Това характерно струпване на сови, което може да се наблюдава ежегодно, силно е впечатлило наблюдателните малчугани, техните родители и възпитатели. Така се заражда идеята в ЦДГ "Чучулига" да се обособи екоплощадка, посветена на птичето разнообразие. Проектната идея "Чучулигата разказва" е харесана и одобрена за 100% финансиране от Министерството на околната среда и водите по програма "За чиста околна среда" с мото "Обичам природата и аз участвам - 2014". 


По линия на проекта, дворът на ЦДГ "Чучулига" се сдоби с екокът, оборудван с 18 ниски дървени пънчета - маси и столчета, 5 хранилки за птици, 4 поилки за птици, 5 гнездилки и 2 къщички за катерици. За наблюдение на птиците около обособения детски кът са закупени и бинокли.

Монтирани са 4 интерактивни модула и информационни табла за изучаване на конкретни елементи от биологичното разнообразие и необходимостта от опазването му. Децата вече разполагат и с набор от определители за птици и други интересни помагала.


Децата от ЦДГ "Чучулига" представиха вчера резултатите от четиримесечния труд по изграждането и оборудването на еко-къта и проведоха първите си открити уроци по "Нашето биоразнообразие", "Зеленото богатство на Пловдив" и "Какво знаем за птиците на Пловдив". 

Техни "преподаватели за един ден" бяха партньорите на детското заведение по проекта - еколози от дирекция "Екология и управление на отпадъците" към Община Пловдив и експертите от Българското дружество за защита на птиците. Активността на децата и техните екологични познания силно впечатлиха гостите на събитието - кметът на район "Централен" Георги Титюков, директора на дирекция "Екология и управление на отпадъците" доц. Стефан Шилев, началника отдел "Образование" Донка Щилянова.


Кметът на "Централен" Георги Титюков поздрави децата и им пожела да бъдат все така екологично насочени и активни, да се гордеят с богатството на страната и града ни, да се гордеят с това, че живеят в красив и богат град какъвто е Пловдив. 


Доц. Шилев поздрави екипа на детското заведение за постигнатите по проекта резултати, а на децата пожела да продължават да опознават природата, да наблюдават с нестихващ интерес процесите в околната среда, да търсят взаимовръзките между човека и натурата във всичките й измерения.



Източник: plovdiv24





Коментари

горе