Интересни факти за траките и българите от стари времена до днес



Днес подбрахме за вас някои прелюбопитни факти от българската история. Някои от тях ще ви изненадат, други ще ви шокират, трети - ще ви разсмеят!*


* Известните магазини от миналото ЕЛЕМАГ носят името на българския болярин Елемаг, живял през 11 век.

* Противно на разпространеното мнение, в Средновековието освен замъци от камък се строят и замъци от дърво. Пример за това е замъкът на Гаврил Радомир в Битолската крепост.

* Културата за сядане на стол изглежда произлиза от Балканите, откъдето се разпространява в Европа с успех, а в останалите части на света - дълго време продължава да бъде приемана като странна проиумица. И докато на един от стенописите в Казанлъшката гробница знатната тракийка седи на висок стол с голяма облегалка, то мъжът е изобразен на по-нисък стол без облегалка (виж снимката в началото на статията). Няколко хилядолетия по-рано траките издълбават каменните "тронове" на Перперек и Белинташ. С идването на османлиите на Балканския полуостров нещата обаче се променят. До началото на 20 век турците продължават да сядат "по турски", като дори и тронът на султана е пригоден за този начин на сядане. Също на тях дължим вероятните гръбначни изкривявания от седенето на ниските трикраки столчета и маси, а на старите снимки от миналия век вече можете да забележите, че от кавалерството на тракийския мъж няма и следа. Най-вероятно баба ви е застанала права до уважаемия си съпруг, който удобно, загладил мустак е седнал удобно на стол.

* Забравете за романтичните европейски замъци с топли камини, ако обсъждате периода преди 12 век. Дотогава европейските замъци мръзнат в студа и дори "виното и водата замръзват в чашите на кралската трапеза" според писмото на Шарлот-Елизабет Баварска от 1695 година, когато явно все още е твърде студено. Много векове преди това обаче българските замъци са топли поради две причини: 1 стаите са по-малки, с по-ниски тавани и доста по-уютни и 2 имат зидани сводести печки, които отопляват успешно дори помещения от 93 кв.м. Както казва Иван Петрински " Поради усложнената си конструкция, която не се открива никъде другаде, можем да смятаме зиданите сводести печки за българския принос в решаването на отоплителния проблем в Европа."

* Обществените бани през IV век на Балканите са били смесени - за мъже и за жени. Посещавайки Волжка България пък, пътешественикът Ибн Фадлан споделя как мъжете и жените се къпят заедно в реката, без от това да произхождат прелюбодеяния или пък притеснения.

* Сред посудата, използвана от българските царе в Царевец през XIV век е открит и съд от фин китайски порцелан. През Средновековието оригиналният китайски порцелан се слави с високата си цена, а в Сирия и Италия са произвеждали копия на скъпите китайски съдове.

* Дневната дажба вино през средновековието на човек е била 1,5л. Нищо чудно, че Крум изкоренява лозите!

* Отново за виното: през Античността то се е пиело разредено с вода. Затова гърците са се чудели на траките, които пиели виното си гъсто и неразредено. Подобно нещо е било смятано за разсипничество и кощунство.

* В България са намерени съдове от XIII-XIV век, за които се предполага, че са служели за дестилация на твърд алкохол.

* През Средновековието новородени трябвало да бъдат кръстени задължително до 8-мия ден след раждането.

* Ересите през Средновековието са повече от любопитни, особено през ранните векове. Симонианите, например, били за сексуалната свобода, евонианите били вегетарианци,  а основателят на маркосейската ерес сипвал опиати във виното на жените и организирал шумни оргии. Адамитите танцували голи на пусти места, а ерестта на василитите отмряла много бързо, понеже привърженици й доброволно се кастрирали. На фона на целия този купон, богомилите изглеждат като ангели небесни, а единствения им грях явно е бил, че са се опълчили срещу алчността на църквата и срещу аристокрацията.

* Християните в Османската империя са плащали по-високи данъци от мюсулманите. Кампаниите за насилствено ислямизиране се предшествали от драстично увеличаване на поголовния данък. Сценаристите на американските кримки с доброто и с лошото ченге явно са взаимствали идеите си от Османската империя, която освен че събирала кръвен данък от християните, дарявала на всеки новопокръстен мюсулманин нови дрехи (ясно по коя мода), месечна издръжка и опрощение на големия данък. Ако мечът не помогнел, голата гърбина и няколкото гладни гърла вкъщи си казвали думата.

* Северните български градове често са били посещавани от прочути персийски и индийски лекари. Нищо чудно, като се има предвид идиотизма на тогавашната византийска медицина, която за мигрена има два основни цяра. Според византийски медицински трактат XI-XIV век мигрена се лекува ето така:


"Вземетее сок от пелин, сок от бръшлян, тор от коза, охлюв(заедно с раковината), изгорен до овъгляване,плод от лаврово дърво,див планински лук, тамян, евробий,но може да бъде и млечка,черно мастило за писане, размачкан шафран, рициновче, листа от ряпа, жълтък от яйце, сок от ружа - всичко в равно количество да се смеси с оцет, направи на хапче и използвай с оцет".

Горкият болен трябвало освен главоболието да си причини и гореописаното лечение! Разбира се, който нямал желание за подобен сорт медицина, винаги можем да да напише на лист хартия следното: "Бягай страхливо лекс клудевасар" и да привърже този лист хартия с връв към шията си.

* През 10 век арабският писател ал-Масуди твърди:


"Борджаните (българите) не познават нито динарите, нито дирхемите (арабски монети); всички техни сделки, както и брачните договори се извършват посредством волове и овце".

Този цитат ни казва главно две неща: 1. Бартерът си е бил на почит при българина дълго, след като светът е започнал да борави с пари и 2. Понеже бартерът продължава да е на почит у нас, сивата икономика тук скоро няма да изчезне, понеже тя не просто борави с укрити средства, но и не може да регистрира именно натуралната размяна. Как да попълниш в данъчната декларация, че срещу един изработен от теб стол са ти платили с една кокошка и един литър вино?!?
 



Източник: Днес.БГrodenkrai





Коментари

горе