Край на талоните за лекар, 2015 г. минаваме на електронна карта



В края на следващата година вече няма да имаме нужда от направления за преглед при специалист. Така наречените талони, които джипитата дават, ще отпаднат и ще бъдат сменени от електронна здравна карта. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов.

Практиката в момента е направленията да свършват бързо в първите дни на месеца и да се налага пациентът да чака до началото на следващия, за да успее да вземе талон.

„Свикнахме по административен път да ни се казва кога и как ще можем да отидем на специалист, но с електронната здравна карта талоните за преглед ще отпаднат”, съобщи в ефира на bTV здравният министър Петър Москов.

Той обясни, че картата ще носи определени права за здравноосигурените и те ще имат възможност за определен брой посещения при специалист в годината. Този брой ще се определя на базата на възрастта и хроничните заболявания на здравноосигурените.

В края на 2015 година здравните карти ще бъдат факт и те ще носят информация за заболявания на пациентите, електронни рецепти и т.н. „Тогава всеки трябва да има електронно здравно досие, здравна карта, личният му лекар да му предписва рецепта в електронен вид, в болниците да имат достъп до данните за здравния му статус”, обясни министърът.

Освен безспорните ползи за пациентите, електронното здравеопазване ще изсветли системата, стана ясно от думите на Москов. „С картата например ще се следи лечението в болница, каква терапия е проведена и кога е изписан пациентът. След това ще се следи дали лечението е било ефективно”, обеща още здравният министър.

Петър Москов гарантира, че потребителската такса за преглед на пенсионерите няма да бъде повишавана, защото е вид социална политика. Ще бъдат търсени обаче допълнителни начини за финансиране на здравеопазването, обясни още Москов.

Здравният министър направи коментар и във връзка със съмненията за появата на ебола у нас. „За 11 часа имаше реална ситуация, в която бяхме изправени пред вероятността да има първи случай на ебола в България”, обясни той.

Москов допълни, че тревогата се е оказала фалшива - стрес тест за системата, но изводът за него е, че се сме се справили и действията на органите щяха да доведат до изолиране и неразпространение на болестта. „Направихме нужното да информираме обществото за реалната ситуация”, обясни той.

Еболата е тип хеморагична треска и досега случаи на такава треска са били лекувани в някои от инфекциозните отделения на различни болници у нас. На тази база Москов е убеден, че има готовност и в други болници да се лекува заболял от ебола, но ограниченията, за да не бъде допуснато разпространението на болестта, са най-добри във Военномедицинска академия.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе