Катаджиите вече ще са с бадж! Ще ни спират рядко, но с камери



Пътните полицаи вече ще имат бадж със снимка, на който ще пише името им и идентификационния им номер. Това е една от мерките, които МВР въвежда срещу злоупотребите на катаджиите на пътя. Новите правила бяха официално обявени от вътрешния министър Веселин Вучков.

Контролът на пътя вече ще се осъществява само от служители на „Пътна полиция“.  Работещите в „Охранителна полиция“ няма да имат вече такива права. Вътрешният министър съобщи, че униформите на пътните полицаи са с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”.

„Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”“, обясни министърът.

Той разясни и че основна цел на новите мерки е да се ограничи до минимум прекият контакт между пътните полицаи и шофьорите. „Ако такъв контакт се наложи, той ще бъде в условията на контрол от техническо средство – видео и аудио запис“, каза Вучков.

Спирането на шофьорите ще става само на предварително определени места. Водачите ще бъдат информирани за тях чрез табели и чрез сайтовете на областните дирекции на МВР. На тях ще се намират не по-малко от два полицейски екипа, оборудвани с камери.

Министърът обясни, че пътните полицаи няма да спират за превишена скорост. Контролът върху бързото каране ще се осъществява само от стационарни и мобилни камери. Те ще издават електронен фиш, а шофьорите нарушители ще бъдат викани  в районното полицейско управление по местоживеене. Вучков съобщи, че на територията на страната има 25 стационарни камери и 148 мобилни камери.

Контролът по спазване на други правила за движение по пътищата като шофиране с предпазни колани, използване на специални седалки за деца, ще се осъществява при прилагане на т.нар. широкообхватен контрол.

До приемането на новите правила се стигна, след като миналата седмица в интернет се появи скандален запис на полицай, който иска подкуп. Заради това премиерът Бойко Борисов поиска КАТ да прави проверките само пред камера.

Вътрешният министър обясни, че преди обяд е подписал няколко заповеди, промени, инструкции, правила и мерки. „На тяхна основа създаваме нова организация за осъществяване на контрол на пътното движение. Мерките са съобразени с Конституцията и нормативните актове“, каза още министърът.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе