Откриха некропол на римски град от II-III век в Поморие



В Поморие при спасителни разкопки археолози откриха некропол на римски град от II-III век, съобщиха от местната община. Проучването ръководи Биляна Иванова, докторант от секция за антична археология към НАИМ-БАН.

По време на разкопките са намерени 85 гроба.

В почти всеки от тях е открита монета, обикновено в устата или върху горната половина на скелета. Вероятно това е в синхрон с вярването, че покойниците трябва да заплатят на лодкаря Харон за превоза си през реката на забравата Лета в Царството на сенките.

Интерес представлява гроб на момче на възраст около 10 години, с поставени на куп 5 монети на Анхиало от едър номинал, отсечени през управлението на император Комод, и два зара за игра върху тях.

Открити са около 35 стъклени балсамария за съхранение на благовонни масла и стъклен лакримарий с костена игла (съд, в който са се събирали сълзите на хората, участвали в погребалната церемония), златна обеца, няколко цели керамични съда, нанизи с разноцветни мъниста и други. След реставрация и обстоен анализ, предметите ще бъдат експонирани в Исторически музей-Поморие.



Източник: Вести





Коментари

горе