Българка стана световен шампион по бокс



Българката Станимира Петрова спечели титлата в категория до 54 килограма на Световното първенство по бокс за жени, което се провежда в южнокорейския град Джеджу.

Петрова победи на финала с 2:0 съдийски гласа действащата европейска шампионка от Букурещ 2014 Марция Давиде (Италия). Нашето момиче имаше превъзходство в три от четирите рунда на мача, информира БТА.

В крайна сметка тя получи предимство от реферите Йозеф Чер (Австрия) и Хьок Лий (Република Корея) от по 39:37 точки, а третият арбитър край ринга Рахимзан Рисбаев (Казахстан) даде равенство 38:38.

По този начин Станимира Петрова спечели първа световна титла в кариерата си.

„Станимира Петрова постигна изключителен успех не само за българския бокс, но и за целия ни спорт. Тя е нашата гордост!”, заяви президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

„Нашето момиче игра много разумно, спазваше дистанция и нанасяше удари в точния момент. Тя напълно обезличи европейската шампионка. Станимира е голямата изненада на световното, но успехът й дойде напълно заслужено", допълни още той.

Станимира Петрова е родена на 16 декември 1990 г. в Асеновград. Студентка е в НСА "Васил Левски" и се състезава за клуба на академията. Тя е дебютантка на световно първенство по бокс за жени, а на европейското в Букурещ през юни претърпя загуба още в първия кръг.

Станимира тренира бокс едва от 2012 г. Преди това тя е била състезателка по таекуондо-ITF, като е европейска шампионка на спаринг жени индивидуално (69 кг) и отборно, и световна шампионка отборно в същата дисциплина.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе