Две бургаски училища победители в състезанието за ориентация и съобразителност



"Тъмносиният" отбор от Професионална гимназия по транспорт и "Розовият" отбор от ОУ "Елин Пелин" са победителите в провелото се вчера състезание за бързина, ориентация и съобразителност "URBAN ECO RACE". То е част от кампанията за информиране на обществеността за приноса на ЕС и популяризиране на обществения транспорт по проект "Интегриран градски транспорт на Бургас".

Общо в състезанието "URBAN ECO RACE" се включиха 17 отбора от 6 бургаски училища. Целта бе всеки един от отборите да стигне  пръв  до крайния пункт, като изпълнява различни задачи по трасето. Стартът бе даден от Морското казино. Участниците преминаха контролни пунктове, разположени до Община Бургас и терминал "Меден рудник" и финишираха пред спортна зала "Младост". Състезателите се придвижваха до различните точки в града с автобус, пеша или с велосипед, в зависимост от маршрута. Отборът, достигнал до контролен пункт, получаваше плик със загадки, които указваха следващата им цел. Указанията включваха - подреждане на пъзел; решаване на кръстословица; попълване на липсващи думи. Разгадаването на липсващите думи в стихотворението на Пенчо Славейков - "Докле е МЛАДОСТ, златно слънце грей..." отведе състезателите до финалния пункт. Всички отбори показаха завидна бързина при решаване на загадките, отлична съобразителност и добра ориентация.

Победителите в състезанието ще бъдат наградени на официална церемония пред сградата на Община Бургас на 28.11.2014 г. от 18:00 часа.

Проект "Интегриран градски транспорт на Бургас" е на обща стойност 130 894 784,10 лв. и се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Реализацията на проекта обхваща няколко основни компонента, свързани с модернизиране на обществения транспорт: обновяване на автобусния парк, реконструкция и обновяване на автогара и терминали, въвеждане на бърза автобусна линия, изграждане на система от велосипедни алеи, въвеждане на интегрирани системи за управление на обществения транспорт.

Успешното изпълнение на проекта ще доведе до създаване условия за подобрена мобилност за хората, намаляване на задръстванията и емисиите на вредни газове, подобряване безопасността на градския транспорт.



Източник: burgasnovinite





Коментари

горе