Може ли доматите и черешите да са токсични



В ежедневното меню трябва да има богато разнообразие от продукти, с които да си доставяме необходимите хранителни вещества. Оказва се обаче, че има някои храни, които често присъстват на трапезата ни, а могат да бъдат и отровни.Отровни не означава, че задължително могат да ви убият. Има хранителни продукти, които просто представляват опасност за здравето, предупреждава az-jenata.bg.

Зелени картофи

Картофите са здравословен източник на въглехидрати. Но когато не са в добро състояние, могат да бъдат опасни за здравето, както и когато са недопечени или недоварени. Трябва да знаете, че ако картофът добие зелен цвят, дори върху малък участък, вече не става за ядене.

Зеленият цвят се образува от веществото соланин – естествен гликоалкалоид, който възниква при излагане на картофа на пряка слънчева светлина. Соланинът съдържа токсини, които причиняват главоболие, гадене, умора и стомашно-чревни проблеми.

Листа от ревен

Ревенът е освежаващ кисел зеленчук, чиито корени и стъбла се използват в различни салати и ястия.

Листата му обаче съдържат високи нива на оксалова киселина, която може да бъде опасна за бъбреците и да причини сериозни проблеми, но само ако се консумира прекалено често и в големи количества.

Диворастящи гъби

Надали има нужда да обясняваме защо дивите гъби могат да са опасни за здравето и дори за живота. Много от техните двойници са силно отровни. Смелчагите, които си позволяват да ядат диви гъби трябва да внимават изключително много. Все пак, в токсикологичните отделения на болниците има случаи на отровени от гъби хора, предимно брали сами лъжливите двойници.

Сурова маниока

Коренището на маниоката е богато на скорбяла и калории. Препоръчва се като здравословно поради наличието на витамини, минерали и фибри. Но ако тази здравословна храна се яде сурова, например добавена към салати, тя може да бъде дори опасна за живота поради токсичните цианогенни гликозиди.

Много е важно да я накисвате продължително във вода преди употреба. Изплаквайте обилно и изчакайте да изсъхне, за да се елиминират токсините.

Индийско орехче

Като цяло, индийското орехче се употребява като средство за защита на здравето и повишаване на имунната система. То е и подправка, добавяна в много ястия. Но злоупотребата с количеството индийско орехче може да е опасна. Тя може да доведе до повръщане, изпотяване, замаяност, главоболие и халюцинации.

Домати

Учудващо, но факт. Доматите могат да бъдат опасни за здравето. Лошото е, че те са и много полезни едновременно с това. Те присъстват изключително често на трапезата ни под различни форми.

Каквото и да правите, не трябва да допускате листата от домата да попадат в ястията ви. Листата и стъблата на доматите съдържат атропин – токсично вещество, което може да предизвика световъртеж, главоболие и разстроен стомах. Уверете се, че сте изрязали напълно и зелените кочани на домата, защото те също могат да бъдат опасни.

Череши

Черешите заедно с ябълките, кайсиите, прасковите и сливите съдържат цианогенни гликозиди, които освобождават цианид при консумация в големи количества, затова трябва да сте внимателни с тези примамливи и вкусни плодове



Източник: Блиц





Коментари

горе