Запасявайте се с вино от рано - реколтата двойно по-малка от миналогодишната



Покрай празниците ще трябва да се запасяваме с вино от рано. Причината е, че тазгодишната реколта е двойно по-малка от миналогодишната. Това потвърди земеделският министър Десислава Танева по време на откриването на фестивала "Дефиле на младото вино" в Пловдив.

"Всичко това е заради лошите метеорологични условия през годината. Целият земеделски сектор изпраща най-трудната си година. Надявам се винопроизводителите да получат добра цена за продукцията", коментира министърът.

По нейните думи ръководеното от нея ведомство ще продължи да подкрепя различни инициативи, насочени към повишаването на конкурентоспособността на българското вино.

"Над 130 млн. евро са предвидени за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 година по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България”, казва още Танева. Министърът посочва, че има сериозен интерес към въпросната програма. 

В края на септември беше разрешено добавянето на захар във виното, за да могат така производителите да вдигнат градуса на напитката. Това беше потвърдено от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Така винпромите ще могат да добавят по 1,5 грама захар на литър. По този начин те ще компенсират не толкова доброто качество на гроздовата реколта от тази година.



Източник: iNews





Коментари

горе