Бизнес форум ще дискутира бъдещето на аутсорсинга в България



Най-бързо развиващата се индустрия в България - аутсорсинга на ИТ и бизнес процеси расте с двуцифрени темпове през последните 4 години и носи приходи от износ над 1 млрд. евро годишно. Паралелно с това България се изкачи в последното издание на най-престижната класация за аутсорсинг дестинации и вече е Номер 1 в Европа и номер 9 в целия свят, съобщават от  Industry Watch.

Аутсорсинг индустрията е концентрирана основно в София - по оценки на  Industry Watch над 85% от всички заети в сектора са концентрирани в столицата. По данни от Българската аутсорсинг асоциация заетите към момента са около 22 хил. Възможностите за разрастване са свързани с няколко фактора:

>> На първо място, с потенциала за географска експанзия извън София и възползване от работната сила в другите големи, особено университетски, градове.
Пловдив е вторият по демографска значимост град в България и с близо 40,000 студенти е втори притегателен център за аутсорсинг сектора. Очакваният ръст на работните места в сектора в града е 100-150% през следващите 5 години.

>> На второ място е необходима по-активна връзка между индустрията и образователната система, както и необходими промени на образователния сектор.
Според различни представители на сектора образователният процес е прекалено архаичен, едва 10-15% от завършилите технически специалности са завършени специалисти на адекватно ниво.
Средната възраст на наетите в бранша служители е често около 25 години. Някои от фирмите предлагат възможност за работа на смени, както и на работа от вкъщи. Проблем обаче представлява негъвкавото законодателство, което регулира наемането на служители.

За да предложи по-добри решения за развитието си, индустрията се събира на еднодневен бизнес форум на 30 октомври 2014 г. в Пловдив. Програма и участници може да откриете на официалния сайт на събитието.



Източник: cio





Коментари

горе