Здравната култура на българина се повишава



"Кампании като „Movember“ са  безкрайно полезни, тъй като ни помагат да стигнем до хората, които целим, а именно мъжете над 50 години. Причината този вид кампании да са ефективни е, че хората в крайна сметка научават много неща, които имат пряко отношение към тяхното здраве. Зад тези кампании все повече застават личности, които са известни в обществото, които са харесвани и говорейки и те за проблемите при мъжете над 50 години, какъвто е и ракът на простата, и колко е важна превенцията и ранното диагностициране", каза урологът д-р Юлиян Коцев пред БНР.

"За трета поредна година ние участваме в тези кампании и на практика с всяка година отчитаме, че има увеличаване на хората, които са чули това, което искаме да кажем и който   правят необходимата крачка да отидат при уролог. Така че тези кампании са полезни. Тази година сме прегледали над 500 души", каза още той.

Д-р Юлиян Коцев посъветва след навършване на 50 години да си направи преглед: "На практика след 50 години почти при всеки мъж има определени промени. Те се отразяват най-често в самото качество на уринирането. Има намаляване на струята,  нощно ставане, по-чести позиви, които най-често са свързани с доброкачествената простатна хиперплазия, но тя не изключва и наличието на злокачествен процес. Има мъже на 50 години, които нямат симптоми, но те също не са застраховани. Затова тази кампания е насочена към всички мъже в тази възрастова група."

Според него, здравната култура на българина се повишава: "Все повече хора правят такива преглед, дори без да имат оплаквания. Все  повече хора стават загрижени за здравето и правят необходимото, за да се чувстват добре."



Източник: pik





Коментари

горе