Комунистите избиха елита, оставиха ни плевелите



До 9 септември 1944 г. в с. Драганово имаше много предприемчиви и заможни хора. Спечелили пари като градинари, гурбетчии в чужбина, те се завръщаха и започваха свой бизнес. Строяха нови, по западен образец, къщи, стопански постройки, купуваха земя, трактори, вършачки и друг едър земеделски инвентар. Обработваха своята земя, вършееха ечемика и житото на своите съселяни. Други се занимаваха с търговия и кръчмарство.

Идва превратът на 9 септември 1944 г. Арестуват някои по-видни и заможни селяни, между тях са поп Марко Бялмарков, Иван Караиванов, Димо Каранешев, Цани Куцаров, Атанас Дикулаков и др. Държат ги една седмица в полицейските мази на Горна Оряховица. Бият ги, малтретират ги: „Давай златото”. „Моето злато е в земята и любовта към нея” - отговарят арестуваните. Излиза за тях смъртна заповед без съд и присъда, но после е отменена. Това се прави за сплашване и подчинение на останалите.

Поп Марко Бялмарков е едър,красив, интелигентен и с рядка брада човек. Комунистите заплашително му казват: „Попе, ще ти отъргаме брадата косъм по косъм.” Уплашен, попът получава стрес и скоропостижно почива. По дуварите и стените на къщите с едри букви, неграмотно написано, можеше да се види: „Тук живее кулак - народен враг”.

Техните потомци също бяха малтритерани. Не им се разрешаваше да учат в средни и висши учебни заведения. Черното досие вървеше след тях. Така бе и с хората на изкуството - художници, музиканти, поети и писатели. Ако кажеш някоя излишна дума, вземат те в черната милиционерска камионетка и в концлагера. А оттам трудно се излиза жив и здрав.

Такива бяха времената някога - тежки, бурни, смутни. Избити бяха много умни хора - елитът на нацията. Останаха плевелите. Затова днес виждаме, че цялата държава е в плевел.



Източник: pik





Коментари

горе