Крада много от българската музика



Горан Брегович ще остане само една нощ в София.

„България е много важна за моето творчество, от вашата музика крада най-много. Държа да изнасям концерти в страната ви, защото изпитвам потребност да се реванширам за вдъхновението си“, признава сръбският композитор Горан Брегович. Той ще поднесе поредната си благодарност към родната публика този петък (19 декември) в зала „Арена Армеец“.

За шоуто Брегович е подготвил богат репертоар, включващ най-големите хитове от студийните му албуми и емблематични композиции към филми на Емир Кустурица като „Ъндърграунд“ и „Аризонска мечта“. Очаква се да изпълни и песни от последния си проект Champagne for Gypsies („Шампанско за цигани“). На сцената ще се изявят музикантите от неговия „Оркестър за сватби и погребения“, а беквокалистки ще бъдат българките Людмила и Даниела Радкови. Певиците, които започват кариерата си в ансамбъла на Филип Кутев, са в екипа на сръбския музикант от средата на 90-те години и заедно с него вече са пели в най-големите световни зали. Последният концерт на Брегович у нас бе през 2012 г., когато препълни зала „Арена Армеец“, а три години по-рано бе атракцията в новогодишната програма на площад „Батенберг“. Организаторите на сегашното му гостуване от „Лауд консертс“ изтъкват, че той сам поискал да се върне в страната ни. „Ако трябва да избирам дали да свиря в Лондон или в София, винаги бих предпочел столицата ви, защото тук моята музика се чувства като у дома си“, коментира композиторът. Горан Брегович започва да свири още като дете, но е изхвърлен от първите си уроци по цигулка, защото нямал никакъв талант. Въпреки че родителите му не искат той да се занимава със свирене, му купуват китара. „Когато получих първия си хонорар от музика, баща ми ме пита дали наистина искам да се прехранвам с тези цигански работи. Е, аз все още съм в тях“, споделя Брегович.

Успехът му идва през 1974 г., когато основава рок бандата „Биело дугме“ (в превод: „Бяло копче“). С нея покорява не само цяла Югославия, но и Европа, като налага различно рокендрол звучене. В края на 80-те години групата е на върха на славата си, но на Брегович му е омръзнал животът по турнета с леки жени и наркотици, затова напуска. Започва самостоятелна естрадна кариера, смесвайки балканските ритми с български народни вокали и цигански инструменти. Тогава работи и по музика към филми на Кустурица, но тандемът им се разделя през 1996 г.

Със своя оркестър Брегович е изнасял концерти навсякъде по света, като най-голяма публика го е посрещнала през 1997 г. в Рим. Тогава на площад „Сан Джовани“ се събират близо 500 000 души. „Нямам обяснение за популярността си. Идвам от страна, която няма собствена музикал- на традиция, но вероятно в света просто има любопитство към малките култури“, смята Брегович. Той е щастлив от това, че в момента му плащат да прави това, което би вършил и безплатно. Билети за концерта на Горан Брегович все още се намират в мрежата на Ивентим, а цените са от 30 до 55 лв.



Източник: ПРЕСА daily





Коментари

горе