Преговорите ще определят къде ще е турският газов хъб



Тази седмица са започнали преговорите по идеята за изграждане на газопровода „Турски поток“ и от тях ще зависи дали тръбата ще има продължение към Европа и къде ще се намира газоразпределителният център. Това заяви посланикът на Турция в България Н.Пр. Сюлейман Гьокче в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

По този начин дипломатът нито потвърди, че евентуалният хъб ще се намира на турско-гръцката граница, нито отхвърли възможността локацията му да е на българо-турската граница, а продължението на газопровода – през България.

„Знаем, че това е значима тема за България, която е съседна и съюзническа страна. Проектът TANAP е важен, но той не е пречка за изграждането на паралелен нов проект. Турция е вторият най-голям потребител на руски газ в Европа и с дял от 18% остава единствено зад Германия. Имайки предвид, че консумацията в Турция нараства с около 5% годишно, то капацитетът на съществуващия „Син поток“ ще бъде достигнат до 5-6 години“, така Гьокче коментира съмненията дали югоизточната ни съседка се нуждае от нов мащабен проект, след като „Син поток“ се използва към момента на едва 50% от възможностите си.

Посланикът посочи, че изграждането на интерконекторната връзка между България и Турция зависи изцяло от волята на българските управляващи и ако тя е налице, то инфраструктурата може да се завърши в срок до една година. Връзката е от ключово значение за България, тъй като по нея трябва да преминават количествата природен газ, които страната ни вече договори с Азербайджан и които трябва да преминат по изграждащия се газопровод “TAP”.

Сюлейман Гьокче изрази безпокойството си от зачестилите остри политически квалификации по адрес на Турция и ромите в България. Той определи декларацията на лидера на Патриотичния фронт Валери Симеонов, по адрес на турския президент Ердоган от вчера, като клеветническа. Според него реакция трябва да последва от цялото българско общество, а не само от другите партии. Посланикът се противопостави и на изявленията на здравния министър Петър Москов по адрес на зачестилите нападения над екипи на Спешна помощ в ромски квартали и махали.

„Сложен въпрос. Не вярвам, че гласът на койта и да е български избирател е монопол на една партия. Това са обикновени данъкоплатци и равнопоставени граждани и сами решават за кого да гласуват“, коментира той твърденията, че гласовете сред ромската общност отиват все по-концентрирано за ДПС.



Източник: Economic





Коментари

горе