Чудесата ни дават вяра за бъдещето



Имаме нужда от кауза, която да ни вдъхновява

Голяма част от българите може да не си харесват държавата, но милеят за отечеството. За тях символи като Чудесата на България, които и в сряда вечерта приковаха над 300 000 българи пред екрана на БНТ, докосвайки сърцата им, са важни. И особено значими. Защото днес повече от всякога имаме нужда от кауза, която не само да ни обединява. Но и да ни вдъхновява. Да ни показва успешния път. А какъв по-добър пътеводител от символите, надживели времето.

Мнозина смятат, че Чудесата на България е кампания за миналото. Не! Чудесата на България са заряд за бъдещето. Да, вярно е, че ние всеки ден говорим и показваме старините на България, древните послания, тайните на крепости и съкровища, отминалите традиции. Но когато започнахме кампанията през 2010 г., всички те бяха все още покрити с праха на времето. Изглеждаха някак чужди и далечни. Казано на вестникарски жаргон "стара слава".
Днес обаче точно

тази "стара слава" блести

- обновена и реставрирана. Може да бъде видяна, пипната, преживяна. Всеки от плеядата учени и кметове, работили по възстановяването на старините, знае това. По броя на туристите, които прииждат към културно-историческите атракции в града му. Днес "старата слава" дава ново бъдеще. Защото покрай атракциите се ражда бизнес - отварят се хотели, къщи за гости, паркинги, магазини. А това означава работа за хората и по-добър живот. Нима не мечтаем всички за това?! Най-яркият пример е крепостта "Цари Мали град", която само 6 месеца след като стана чудо номер 1 на България за 2013 г., отчете 500 000 туристи и 300 000 лв. в община Самоков от входни такси.
Преди 4 години мечтаехме за новите Чудеса на България. За новите открития, които ще предизвикат чувство на гордост у нас. Днес те са реалност. Златото на гетите, открито само преди 2 години, ще сияе в Лувъра. И ще бъде част от

новата "визитна картичка" на България

Страната ни вече няма да е популярна само като евтина дестинация за вакхански туризъм. А ще заеме своето достойно място на културно-историческата карта - наравно с Италия, Франция, Гърция, Турция. Затова с гордост приемам тази българска изложба като венец на общите ни усилия в каузата Чудесата на България.
Във време, когато най-честата дума е няма - няма пари, няма работа, няма надежда, резултатите от кампанията ни дават нещо много важно - вяра. Вяра в себе си като българи. Затова ние, отборът на в. "Стандарт", започнахме да изтъкваме различните видове Чудеса на България. Направихме спортните Чудеса, показахме новите шампиони. Всяка нация има нужда от своите герои и кумири. Особено в трудните моменти, когато изживява

огромния дефицит на самочувствие и кураж

Догодина ще изнесем кампанията за културно-историческите Чудеса в Европа, ще продължим мисията Чудесата на Балканите, ще направим научните чудеса на България. А защо не и кулинарните. Всички те са уникални и ни дават повод за гордост.
Скептиците сигурно ще попитат: Защо? Заради младите, които всеки ден отиват на Терминал 2 с еднопосочен билет. На тях искам да кажа: Останете. Има смисъл. Нашето чудо е България.



Източник: Стандарт





Коментари

горе