Защо ми изтръпват крайниците?



 От три-четири месеца получавам леко изтръпване на кутрето, на безименния, на средния си пръст и половината длан на лявата ръка. Това изтръпване вече започва да се качва полека и нагоре към лакътя. Нямам болка или ограничение на движенията, просто ми е некомфортно. Отначало си помислих, че съм спала накриво, но наблюдавайки се внимателно, се оказа, че не е така. Изтръпването го чувствам, след като съм поработила нещо, като седна пред компютъра, като се събудя, когато съм в покой. На какво може да се дължи това?

Не пренебрегвайте изтръпването на крайниците. Ако това наистина ви се случва често, непременно се консултирайте първо с личния лекар, а той ще реши дали да ви изпрати при кардиолог или невролог. Имайте предвид, че това състояние може да се окаже опасно, ако освен изтръпване се появят и други усещания: болка, слабост, неловки движения, загуба на чувствителност, нарушена координация на движенията.

Препоръчваме ви в този случай да потърсите консултация с невролог - изтръпването на ръцете е характерен симптом за редица заболявания, като остеохондроза, мигрена, т.нар. тунелна невропатия, множествена склероза, някои наследствени болести, дискова херния или нарушено кръвообращение в ръцете и захарен диабет. Изтръпването обаче може да е провокирано и от дефицит на витамини и на микроелементи, от прекаляване с алкохола, от транзиторни исхемични атаки в отделни участъци от тялото, от притискане на нерв или увреждане на нервите вследствие деформиране на ставите - ревматоиден артрит. Изтръпването на крайниците може да бъде знак и за болест на артериалните кръвоносни съдове.



Източник: Блиц





Коментари

горе