Аутизмът дебне във въздуха на големите градове



Всяко качване в колата и нехайството спрямо околната среда  води до увреждания на неродните деца. Учени от  Харвардското училище  за обществено здраве се открили връзка между замърсяването на въздуха и аутизма.  Според тях шансът бъдещите новородени да страдат от аутизъм се увеличава, ако по време на бременността си майка им е дишала замърсен въздух, информира BBC. 

Експертите твърдят, в районите на силно замърсяване  броят на  децата в подобно състояние се е увеличил двойно. Според тях  виновниците за негативната статистика  са дребните частици, които  жените вдишват и които могат преминат от белите дробове в кръвообращението им.  

Учените призовават майките да се подлагат  по – рядко на подобни вредни фактор макар и връзката между мръсния въздух и  аутизма да не е доказана напълно. 

Рискът от вредните газове, изхвърлени в атмосферата, е съвсем реален, като според Световната здравна организация  те причиняват смъртта на 3,7 млн. души годишно.

Учените са наблюдавали 245 деца  аутисти  и  1 522 , които не са. Те са анализирали и местата, където майките им са живели по време на бременността си. 

 Според тях най – силната връзка между това състояние и мръсния въздух се крие в  невидимите части като минерали на прах,  въглероден диоксид и други химикали. Те навлизали в кръвоносната система  и причинявали  увреждания на целия организъм. 

 При аутизма има голяма доза наследствени фактори, но според учените това не пречи замърсяването  също да бъде фактор за това състояние. 



Източник: iNews





Коментари

горе