Три реставрирани крепости готови за туристи



Завършва реставрирането на три знакови български средновековни крепости - със средства по програми на Европейския съюз и на местните общини, съобщиха от Националния исторически музей.

На 21 декември сливенци ще открият възстановената крепост "Туида" - предшественик на съвременния град. Ще ги последват кюстендилци с крепостта "Велбъжд", а след тях ще е крепостта "Траянови врата", известна и като "Щипон".

Трите крепости са свързани с драматични събития от българската история. При "Траянови врата" /"Щипон"/ цар Самуил разгромява на 19 август 986 г. византийската армия, водена лично от Василий II.

Императорът се спасява с малка част, но войската му загива до последния човек. След тази победа България се превръща в неоспорим хегемон в Югоизточна Европа до началото на следващото хилядолетие, пише в съобщението.

Велбъжд е от големите български областни градове, а след падането на Търново през 1393 г. се превръща в столица на независима българска държавна формация. Нейният владетел, Константин, загива в битката при с. Ровине в Добруджа през 1394 г., посочват от НИМ.

Трите възстановени крепости са малка част от шестте хиляди крепости по българските земи, които са най-обемните паметници на културата, оставени от нашите предци.

Порутени /някои до основи/ през годините на османското владичество и известни днес с прозвищата "градище", "кале", "хисар" или "асар", след като ни опазиха като народ от вражи нападения между VII-XIV век, те заслужено са обект на внимание от страна на общините.

От НИМ посочват, че успехите са сериозни - Созопол има 1 млн. туристи в повече, крепостта при с. Белчин - 600 000 туристи, Армира, при Ивайловград - 100 000 туристи, Перистера, при Пещера - 75 000 за шест месеца.



Източник: Дир.БГ





Коментари

горе