Ансамбъл "Гурбетчии"



Сива съботна вечер - почивка от делниците - за повечето емигранти. С група приятели решаваме да посетим концерта на ансамбъл „Гурбетчии”, за който никой не знае достатъчно. Привлича ни участието на Константин Маринов и фолклорен клуб „Верея” и с тази нагласа се запътваме към малък театър в Дес Плейнс. Усмихната танцьорка в носия ни посреща и ни пожелава приятно гледане. Залата е наполовина пълна, но виждаме приятели и в минутите преди началото започваме да споделяме ежедневните си проблеми.
Светлините изгасват и на сцената се появява водещият, който с видимо вълнение в гласа ни съобщава новината - ражда се нова формация, в която участват клуб ”Верея”, „Гласовете на Малката България”, оркестър”Чикаго”.
Заинтригувани сме и всички разговори секват, за да не се подновят отново до самия край на концерта. Появяват се стройните малки момци на „Верея” с техния Добруджански танц, следвани от кръшното „Дайчово хоро” на малките моми. Още не секнали ръкоплясканията и на сцената излизат красивите български моми и невести от „Гласовете на Малката България”. Публиката гледа с невярващи очи - скромна реклама за такова голямо събитие! Едни след други се редуват танците от четири фолклорни области с песнопенията на вокалистките и ритмичните музикални изпълнения на оркестъра. Деветдесетминутна магия от ритми, багри и мелодии. Развълнувани сме всички – зрителите срамежливо забърсват сълзите си, а на сцената вече си поплакват. Неподготвени сме - нямаме достатъчно цветя и ние, и магазините в Дес Плейнс. Затова пък можем да ръкопляскаме на тези самородни таланти, които с толкова обич се раздаваха! И го правим - изразяваме възхитата си пред професионализма с аплодисменти и ставане на крака!
 Хората, които не успяха да присъстват на раждането на "Гурбетчии" и тази уникална премиера , сигурно никога няма да разберат колко много емоция и вдъхновение са пропуснали!
Брилянтни танцови изпълнения,силна новаторска хореография ,покоряващи гласове, стилни костюми и много огън, запален от голямата обич към българския фолклор и култура във всичките им форми! И въпреки думите на Коцето/К.Маринов/, че дори да има само  двама души, които обичат фолклора ,те ще играят с обич и жар”, ние им пожелаваме:
Нека винаги да е толкова силно присъствието Ви на сцената и да се множат почитателите Ви! Вие, членовете на току-що родилия се ансамбъл,заслужавате стократно повече признание от нас, публиката! Поклон!



Източник: Bulgaria Weekly





Коментари

горе