Ето как ни мамят в магазините преди Коледа



Пазаруването преди Коледа носи радост на повечето хора, но може да крие опасности. Клиентите трябва да бъдат двойно по-внимателни по време на празничното пазаруване за Коледа и Нова година, защото търговците се възползват от приповдигнатото им настроение и склонността им да похарчат повече, отколкото по всяко друго време на годината, напомнят от Комисията за защита на потребителите (КЗП). 

Специалните оферти от красиво аранжираните витрини на магазините, празнично облечените консултанти и продавачи и коледно-новогодишните брошури могат да прикриват некоректни търговски трикове. Една от регистрираните от КЗП нелоялни практики по време на празници е пускането на продукт в промоция в ограничени количества, който се рекламира масирано, но когато потребителят отиде в магазина, точно той липсва. Клиентът е привлечен от атрактивната стока на добра цена, но поставен в подобна безизходица, си тръгва с алтернативна, която не е толкова евтина.

В такива случаи правилното поведение е да се откаже от покупка, макар вече да е инвестирал време и средства за посещението на магазина и да има нагласата, че ще се прибере у дома с нещо ново. Важно е купувачите да погледнат препоръчителната крайна дата за употреба, тъй като в някои случаи те са с изтичащ срок на годност.

Друг трик в дните около Коледа и Нова година е супермаркетите и търговските центрове да зомбират купувачите с музика, за да ги заставят да похарчат повече пари.

Психолози установили, че под въздействието на ненатрапващи се мелодии хората изпадат в „потребителски транс” и купуват абсолютно ненужни неща. Техниката за зомбиране с музика е разработена от секретни военни научни институти. Още през 1970-те години на Запад са правени опити, които установили, че в зависимост от темпа на мелодията и стила й в 80% от случаите се променя скоростта на придвижване на купувачите, времето, което те прекарват пред лавиците и количеството на купуваните стоки.

„Механизмът за въздействие върху покупателната способност на човека е прост, както всичко гениално”, сочи социалният психолог Валерия Микулина. „Ако клиентът харесва музиката, която слуша, у него възникват положителни емоции. Той автоматично ги прехвърля върху стоката, която държи. Шоколадът започва да му се струва особено вкусен, а блузката невероятно стилна. В такова състояние хората по-малко мислят за пари и лесно купуват нещо, което в действителност не им е необходимо”, обяснява специалистката.

Опарени клиенти пък алармират, че вамаленията по моловете у нас не приличат по нищо на тези в Западна Европа и са най-много до 50 на сто. Освен това в най-голяма степен с отстъпки се продава ширпотребата, а скъпите марки са по-евтини с не повече от 30 на сто, докато запад именно те са с най-големи намаления – дори до 90 на сто. За сметка на дрехите, сериозни разпродажби има при техниката. В дните около Коледа компютри и таблети се намаляват с до 50 на сто. Компютърните щандове бележат скок с поне 20 на сто в първите дни на декември, като очакват купувачите да се качат с поне още толкова с наближаването на празника. 



Източник: pik





Коментари

горе