Невръстни малчугани са шампиони по четене в старата столица



ПЕТГОДИШНАТА ВИКТОРИЯ И ДВЕГОДИШНИЯТ ЯСЕН ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ОКАЗАХА НАЙ-ЧЕТЯЩИТЕ ТЪРНОВЦИ ПРЕЗ 2014 Г., ПОКАЗВА СПРАВКАТА НА Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. Абсолютният шампион в тази импровизирана класация е Виктория, която е заела 436 книжки от детския отдел на библиотеката.
Най-малкият читател пък е Ясен, който е само на две години и неговите родители са му направили електронен картон. Малчуганът е бил занимаван от своите родители с адаптирани за малки деца книжки с много илюстрации, ориентирани към запознаването им със заобикалящия ги свят, както и приказки, поднесени по подходящ за възрастта им начин.
Най-четящите потребители са децата до 14 и възрастните над 28 години, става ясно още от класациите, които автоматично се изготвят от софтуера на библиотеката. Най-активни са читателите в трудова възраст, следвани от пенсионерите. Най-възрастният читател на библиотеката е жена на 87 години, която посещава филиала в кв. „Бузлуджа”.
8612 НОВИ ЧИТАТЕЛИ СА БИЛИ РЕГИСТРИРАНИ В БИБЛИОТЕКАТА НА СТАРАТА СТОЛИЦА ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА. Освен че децата до 14 години и възрастните над 28 години се изявяват като най-активни читатели, четяща група представляват и жените.
Посещенията в централната сграда и филиалите са 75 342, като около 50 000 от тези посещения са завършвали с вземане на книга за домашно ползване, останалите читатели са ползвали услугите на читалните на библиотеката. Раздадените библиотечни материали през годината са били 211 185.
КЛАСАЦИЯ „ТОП 20 НА КНИГИТЕ”, ЗАЕТИ ОТ БИБЛИОТЕКАТА, ПРАВИ ОЩЕ РЪКОВОДСТВОТО НА „П. Р. Славейков”. Тази статистика се оглавява от „Разкази” на Йордан Йовков и „Стихотворения” на Иван Вазов. Голяма част от книгите, които влизат в тези топ 20, са произведения, които учениците изучават в часовете по литература.
През 2014 година се запазва най-висок интерес към популярната художествена литература: трилъри, любовни и исторически романи, фентъзи.
Книги за 9000 лв. е успяла да закупи търновската библиотека през миналата календарна година.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе