Първият български подиум в биатлона при мъжете е от 26 март 1980 г.



Kласирането на Красимир Анев в масовия старт на световната купа в Оберхоф показа, че никой не познава историята на родния биатлон. Всички медии освен “24 часа” се скъсаха да тръбят, че това е най-доброто класиране в историята при мъжете.

Грешката е на близо 35 години. Точно тогава на 26 март 1980 г. за български биатлонист се качва за първи път на почетната стълбичка в старт от световната купа. Той е в руския град Мурманск, който се намира зад Полярния кръг.

В спринта Владимир Величков завършва единствено след представителя на ГДР Еберхарт Рьош и представителя на СССР Владимир Аликин.

Два дни по-късно е индивидуалният старт. В него Величков, който е дебютант през този сезон,

прави най-доброто ни класиране

в историята, което е второ място

Пред него е единствено легендата Франк Улрих от ГДР. Трети е победителят в спринта Рьош.

Така в генералното класиране за световната купа Владимир Величков заема престижното десето място в края на сезона със спечелени 70 точки. Интересното е, че пред него има петима представители на ГДР, двама на СССР, един австриец и един норвежец. Купата взема Улрих само с 2 точки преднина пред сънародника си Клаус Зиберт. След състезанията в Мурманск се отказва легендата Александър Тихонов, който дълги години бе шеф на международния съюз по биатлон, но не можеше да се върне в Русия, защото бе обвинен в убийство.

В следващия сезон Владимир Величков записва три влизания в десетката, като най-доброто му класиране е четвърто място на спринт в Яхимов (Чехословакия). Следват 10-о в същата дисциплина в Анхолц и девето в Хиденасет (Швеция).

През сезон 1981/1982 Величков записва също доста призови класирания, като накрая в генералното е девети за световната купа със спечелени 99 точки. Четвърти е на индивидуалното в Ег ам Ецел (Швейцария). Там е 10-и в спринта. 7-и е в спринта в Анхолц, а на световното първенство в Минск е пети в същата дисциплина.

Юри Митев пък е 24-и в генералното класиране за световната купа с 48 точки, като е осми на спринт в Лахти.

Година по-късно Величков е 25-и в генералното класиране с 42 точки, като има 10-о място в индивидуалното в Руполдинг.

Най-доброто ни класиране през сезон 1983/1984 е седмото място на щафета в Поптесина (Швеция).

Това бе повторено

от квартета ни

в Оберхоф

без участието на Красимир Анев. В генералното класиране Величков е 23-и с 53 точки.

През сезон 1984/1985 България записва пето място в света на първенството в Руполдинг отново чрез Величков. В крайното класиране за световната купа е 13-и, а в това по нации сме 14-и.

Призовите класирания на Владимир Величков приключват година по-късно с осмо място в Боровец и 10-о в Кенмор (Канада). Така той завършва 18-и в генералното класиране.

През сезон 1987/1988 постигаме и най-големия си успех в историята на щафета.

Мъжете ни са шести на старта от световната купа в Руполдинг, само с една наказателна обиколка.

Всъщност четвърто място в световната купа има още един български биатлонист - Спас Златев през 1989 г.

Владимир Величков има участия и на три олимпийски игри - в Лейк Плесид, Сараево и Калгари. Най-доброто му класиране е 13-ото място в индивидуалното състезание в Сараево, нещо, което още не е повторено. В спринта е 14-и. В щафетата България е на призовото осмо място.

Тази година Владимир Величков на

24 юни ще

навърши 60 години

Той продължава да се занимава с дърводелски бизнес в родното си село Бодрово, което е край Ихтиман. Член е и на управителния съвет на федерацията по биатлон. И се надява рекордите му да бъдат подобрени.



Източник: 24 часа





Коментари

горе