6 съвета как да удължите живота на батерията на лаптопа си



Използваме различни технологии всеки ден, но дали знаем достатъчно за тях? По отношение на батериите за лаптоп например трябва да се спазва известна „хигиена”. Те не са особено евтини, така че ако не искате да ви се налага да пръскате пари за такива, по-добре последвайте тези съвети, за да удължите живота им.

Не оставяйте лаптопа си да прегрее. Ако усещате топлината от него върху кожата си, значи има проблем. Решението обаче е лесно – купете си охладител за лаптоп. Продават се в големите търговски вериги за техника и в магазините за компютърни части, като цената варира от 10 (за немного качествените модели) до около 50 лв.

Не махайте или слагайте батерията, докато лаптопът работи. Това звучи като нещо очевидно, но все пак си струва да се спомене. Експертите подчертават, че компютърът трябва да е напълно изключен преди да се предприеме каквото и да било действие с батерията, иначе може да се получи сериозна повреда.

Използвайте метода 80/20. Основният принцип е никога да не оставяте батерията да падне под 20% и да се качи над 80%. Не е лесно това правило да се спазва постоянно, но ако свикнете с него, ще се убедите, че дава резултат.

Изключвайте лаптопа от контакта нощем. Тук всъщност има две мнения – някои специалисти твърдят, че е по-добре компютъра винаги да е включен. Повечето обаче убеждават, че изключването нощем удължава живота на батерията.

Не оставяйте батерията да се изтощи съвсем. Освен че може да ви прекъсне работата, това може да навреди и на хардуера (включително на батерията), затова се старайте да не се случва.

Не използвайте Google Chrome. Наскоро статия в сп. Forbes разкри, че използването на този браузър може да съкрати живота на батерията, ако сте с операционна система Windows. Колкото по-дълго стои отворен той, толкова повече енергия „изяжда”, водейки до по-бързо изтощаване. Това е доста неприятна новина, като се има предвид, че според мнозина Chrome е най-мощният и ефективен браузър.



Източник: expert





Коментари

горе