7-те най-популярни мита за човешкия мозък



Какви ли не „доказани факти” за човешкото тяло се предават от уста на уста. Огромна част от тях обаче са просто измислици или остарели предположения, особено що се отнася до мозъка. Време е да разбулим тези митове.

Мит 1: Използваме само 10% от капацитета на мозъка си

На база тази теория направиха дори цял филм („Луси” със Скарлет Джохансон), но тя просто не е вярна. Човек наистина не използва пълния си капацитет, но със сигурност си служи с много повече от 10 на сто от него, доказали са учени.

Мит 2: Мозъчните увреждания са постоянни

Всъщност само някои от тях са. При други е напълно възможно функциите на органа да се възстановят с времето и връзките между невроните отново да се създадат.

Мит 3: Лява част на мозъка – логика, дясна част – креативност

При повечето дейности активно участват и двете части на мозъка. Пример е решаването на математически задачи. Така че няма „ляво ориентирани” и „дясно ориентирани” хора в „мозъчен” смисъл.

Мит 4: Ако пускате класическа музика на бебето си, то ще стане по-умно

Тази теория съществува от 50-те години на миналия век. До днес обаче никой лекар или учен не е успял да я докаже.

Мит 5: Паметта и разсъдливостта могат да се подобрят чрез игри

За съжаление има много изследвания, които доказват, че това не е така. В едно от последните, финансирано от BBC, 8600 души на възраст между 18 и 60 години играли подобни игри три пъти седмично през определен период, но от това не бил забелязан никакъв ефект.

Мит 6: IQ-то ни остава едно и също през целия живот

Вярвате, че някои хора се раждат по-умни от други и това остава така до края на живота им? Не сте единствени. Резултатите от много тестове обаче показват, че има абсолютно реален шанс човек да поумнее, независимо от природните му дадености.

Мит 7: Мозъкът работи по-добре под напрежение

И това не е вярно. Просто когато сме напрегнати, се съсредоточаваме по-лесно върху даден проблем. Стресът повишава отпускането на определени вещества, които временно увеличават способността ни да запомняме и осмисляме информация.



Източник: Актуално





Коментари

горе