Водопад Скакля и Вазовата екопътека: активен туризъм в Искърското дефиле



През един ненормално топъл за януари ден посетих поредното живописно място за активен туризъм в Българияводопад Скакля. Това е интересна туристическа дестинация, недалече от София, с красиви природни забележителности, сравнително кратък туристически преход, но все пак добър преход, по една известна екопътека – Вазовата екопътека.

Водопад Скакля

Водопад Скакля

Как се стига до водопад Скакля от София

Вазовата екопътека се намира на около 50 километра от София в Искърското дефиле. Както е известно, шосейният път в Искърското дефиле е пълен със завои, което е напълно нормално за такъв тип терен, така че тръгвайки от София човек трябва да планира около един час път с кола до началото на пътеката. Вазовата екопътека свързва гара Бов (някой беше допълнил началната пътна табелка на Бов с едно „лю“, оградено със сърце; така че Бов се беше превърнало в ЛюБов  :) със село Заселе. За да се стигне до водопад Скакля, може да се тръгне както от едната, така и от другата й страна. Водопадът се намира долу-горе на средата на пътеката.

Ако решите да тръгнете по екопътеката, започвайки от Заселе в посока към Бов, идвайки от София, трябва да се отбиете наляво накрая на Церово. Има си съответната обозначителна табелка.

Аз лично препоръчам да се тръгне от Бов в посока Заселе, тъй като в тази посока пътеката върви нагоре и на места е доста стръмна. Затова е по-удачно човек да я измине в тази посока по-напред, когато е с по-свежи сили. Така обратният път до паркинга остава само спускане, което е значително по-лесно.

Ако се идва от София, началото на пътеката от Бов се пада тръгвайки по една отбивката вляво веднага след разклона за гара Бов. Гарата е вдясно от пътя, а почти веднага след като се подмине се вижда отбивка в ляво, по която трабва да се завие. Има си съответната обозначителна табела, така че не е трудно за ориентация.

площадче-паркинг

площадче-паркинг в началото на екопътеката

В началото на Вазовата екопътека от гара Бов има малко площадче, което се използва за паркинг. Паркингът според мен може да побере 7-8 коли, което може да се окаже крайно недостатъчно в някой по-силен туристически сезон.

Природни забележителности

Пътеката е много добра за пешеходен туризъм. В по-голямата си част тя е съвсем естествена. На места има построени дървени мостчета, на други – каменни стълби. Във високата и стръмна част в подножието на платото над водопада има доста каменни стълби и подсигуряващ стабилен метален парапет, строен с размах – така стабилен. Личи се, че основната част от пътеката е изградена по време на „развития социализъм“, когато като се правеше нещо, средтва не се пестяха.

Вазова екопътека

Вазова екопътека

Вазова екопътека

Вазова екопътека

А колкото до водопада – той може да се окаже много красив в даден период, а в друг – съсвсем да го няма. Реката, която го захранва – Скакля – е доста малка. Иначе си има височина и при период на пълноводие би бил прекрасен. Местността наоколо е също чудно красива с тези високи скали. Очарователна дори и през този период, въпреки безцветието на природата през зимата, когато няма сняг. Така че дори само заради нея си заслужава идването.

За колко време се стига до водопада и до платото над него

Тръгвайки от споменатия паркинг в началото на Вазовата екопътека откъм гара Бов, до подножието на самия водопад, се стига за около половин час. Половин час, без да се бърза, със спокоен ход и време за разглеждане на околните забележителности.

Стигайки до подножието на водопада, пътеката минава под него и продължава от другата му страна. От там до платото над него се стига за около 40 минути (отново без да се бърза).

Като сумираме тези времена, може да се каже, че пешеходният марштут от началото на Вазовата екопътека през водопад Скакля до платото отгоре, може да се вземе за около 70 минути, без да се бърза.

Веднага щом се изкачи човек на платото, може да види и рекичката – начало на водопада. Това е едноименната река Скакля. Малко по-нагоре от реката се намира и малък заслон, който предоставя условия за кратък отдих и полева софра.

Пътят надолу, разбира се, е по-кратък като време – около 30 минути до водопада и общо 50 минути до паркинга.

гледка срещу водопада

гледка срещу водопада

около водопад Скакля

около водопад Скакля

река Скакля, отгоре на платото

река Скакля, отгоре на платото

отвесните скали в района

отвесните скали в района

Препоръка за развитие

По пътеката по-нагоре има няколко места, където би могло да се направи платформа, подобна на тази над Орлово гнездо и Ягодина. Платформа, с която да се погледне директно надолу над водопада и другите страхотни гледки от най-високото надолу. Това със сигурност ще доведе още повече туристи, дори и такива, които не обичат да ходят много-много.

Останах много доволна от тази разходка, въпреки времето, през което я осъществих – малко след средата на януари, без много-много цветове, сиви дървета, без сняг и без всякакви краски, но въпреки това много ми хареса – скалите, водопада със всичките му каскади, добре ситуираната пътека, панорамните гледки към околните хълмове … всичко. Бих препоръчала този маршрут като една от интересните еднодневни туристически дестинации от София.

Със сигурност ще дойда пак по някое друго време.



Източник: eliivanova





Коментари

горе