Морски капитан строи самолет с мотор от трабант



44-годишният морски капитан Христо Киров е твърдо решен да построи летателен апарат.

Варненецът купил чертежите за свръх лекия френски "Пушел" и смята на тяхна база да създаде собствен самолет.

Всъщност компанията предлага продажбата на части, от които можете да си сглобите модела, но нашенецът смята, че те са прекалено скъпи, а и е убеден, че ще внесе подобрения.

Компонентите, които "Пушел" продава са на обща стойност 4000 евро, без двигателя, който в зависимост от кубатурата може да струва до още 2000 евро. Киров е категоричен, че ще направи по-добър модел, за двойно по-ниска цена.

Самолетът, който ще сглоби ентусиастът, е с дължина около 5 метра, а размахът на крилете му е 6 метра. Той ще тежи около 100 кг, без пилота, и ще може да развива около 90 км.ч.

Особеното при този вид самолети е, че нямат елерони, а управлението става посредством крилата. Това ги прави и по-лесни за производство, защото елероните са сложно нещо, признава Христо Киров.

Двигателят на тези самолети е двутактов, а в първия си модел, който ще произведе, морякът смята да сложи мотор от "Трабант", с който да тества самолета. Той харчи 5-6 литра на час, което му дава около 200 километра полет, без презареждане. Може да излита и да каца от всяка нива, като за излитането са му нужни около 100 метра, в които да развие 40 км. в час.

В момента Христо избира внимателно частите, като истинската работа ще започне през пролетта. Импровизиран цех ще бъде двора на къщата му във Варна. Морякът е пуснал обяви в специализираните форуми, за да провери дали начинанието му би имало успех.

"Хората в България нямат пари, това е истината. Затова смятам, когато направя модела да го показвам на международни авиоизложения, където се събират маниаци", обясни Киров. Той смята, че авиошоута в Турция и някои от арабските страни биха били удачен вариант, защото там имало изключително много запалени авиатори, които ще проявят интерес към продукта му. "Има всякакви хора, на които им се лети. От такива, които си купуват самолети за няколко милиона долара, до такива, които могат да си позволят евтини алтернативи. Погрешна е представата, че който има самолет, трябва да е задължително милионер", обяснява Христо, който е пътувал в много държави, където е срещал сериозни общности от летци-аматьори, които се издигат в небесата с всевъзможни летателни апарати.

Киров обяснява, че е запален по самолетите от дете, но активно започнал да се занимава с леки самолети от 15 години. Работата му като капитан на кораб му дава много свободно време между курсовете, което той използва за хобито си. В момента притежава лек италиански самолет, с който лети при всеки удобен случай. Признава, че не разполага с разрешително за пилотиране, но не се притеснява от този факт.

"В България всичко е абсурдно. Курсовете за самолети до 400 кг. струват 7000 лв. В главите на тези, които ги организират най-вероятно, всички са олигарси със 50-метрови яхти, но обикновено свръх леките самолети са страст на нормални хора. Обикновено подобен самолет, втора ръка, в много добро състояние струва между 3000 - 5000 лв. Да ти искат за свидетелство двойно повече е нелогично", казва Христо. Според него, по тази причина и много от собствениците на такива летателни апарати, не се афишират и не се сдружават официално. А те в България били стотици, просто не се знае за тях. След, като летят без разрешително, те съответно и не уведомяват властите, кога излитат и кацат, но това не било проблем. "Аз например съм изчел купища специализирана литература и се справям доста успешно. Внимателно следя прогнозите за времето и стриктно проверявам всичко по самолета. Не летим на голяма височина, а така също не се доближаваме на 3 километра от летище, за да не пречим на излитащи и кацащи пътнически самолети", обяснява морякът, който е убеден, че не прави нищо нередно.

Дори и да не лети Христо е твърдо решен да обвърже бъдещето си със самолетите. Ако идеята му са сглобяване на собствен модел се реализира и начинанието му потръгне, смята да се занимава само с това. Той е толкова запален, че ако обстоятелствата го принудят, може да заживее в чужбина, ако това се превърне в условие да бъде близо до своята страст.



Източник: Труд





Коментари

горе