Билкарят д-р Тошков пред ПИК и "Час Пик": Сваляйте килограми с дяволска уста и лайка



Името на д-р Милко Тошков нашумя покрай славата му на добър ирисов диагностик, както и покрай уникалните за България таблетирани билкови комбинации. Шишенцата с жълтите етикети, които дават здраве от природата, отдавна са спечелили мястото си по аптекарските лавици. Освен това той приема ежедневно десетки пациенти в кабинета си и прави дори безплатни консултации за билково лечение. 

- Д-р Тошков, вие сте с медицинско образование. Защо се насочихте към билкарството.

- Още като млад лекар бях разочарован от официалната медицина. Пациенти, които аз бях лекувал месеци наред с най-различни лекарства и антибиотици, в един момент дойдоха здрави, излекувани за 2 седмици благодарение на местен билкар в Чепеларе. Това не бе обезсърчи, а успехите на билкарите започнаха да будят у мет все повече въпроси. Така се обърнах към природата.

Съставянето на моите билкови рецепти ми отне близо 5 г. В това време съм се срещал с хиляди хора, чул съм хиляди истории и примери, в които билките са помогнали. Родопите бяха плодотворно място за начинанието ми - из хълмовете са пръснати десетки самоуки знахари, израснали с билките в планината.

След предаваната от поколения на поколения народна мъдрост дойде ред на купища книги. През ръцете ми мина цялата налична литература в България за билколечение.

- А как създадохте продуктите си?

- Пътят на обикновения човек до билките беше твърде дълъг и усложнен. Необходимостта от чакане пред вратите на билкарите трябва да бъде сведена до минимум. Исках пациентите ми да могат сами да се насочват към моите рецепти, без да имат нужда от мен, да ги разпознават лесно. Ето защо за всяка билкова комбинация създадох специално име, което да ги свързва с дадено заболяване. Освен това винаги се е смятало, че билката е най-полезна, когато се взима на чай, че чаят е по-натурален и по-хубав. Аз не смятам така. При чая близо 80% от полезните вещества остават в тревата, която не се изпива. Тоест трябва да се изпие огромно количество чай, за да се постигне ефектът, който придават билковите таблетки. При тях организмът поема това, от което се нуждае, и се освобождава от онова, от което няма нужда.

- Но още ползвате и традиционни лекарства...

- Аз съм лекар и никога не бих отрекъл официалната медицина. Това е нещо, с което аз съм откърмен и го приемам 100%. Аз не мога да спра изцяло химичното лечение, защото понякога то е животоспасяващо, но мога да направя така, че то да стане по-добро. Двете лечения не си противоречат, а само си помагат. Ирисовата диагностика дойде като средство от билколечението. Винаги съм искал с един поглед в окото да открия заболяването на човека и да спестя неговото лутане в болници, поликлиники, кабинети. Не беше трудно, защото за разлика от десетките пръснати из паланките билкови рецепти, картите на ириса са отдавна систематизирани – от Петър Димков. Малко хора знаят, че нашия специалист е превърнал българската школа по ирис-диагностика в една от най-успешните в света.

- От какво боледуват най-много българите?

- След хилядите пациенти, преминали през кабинета ми, ще ви кажа, че в България хора със здрави нерви и психика няма. Петната в горната част на окото - където са заболяванията на мозъка и нервната система, при възрастните хора са задължителни.

- А кои са най-силните билки в България?

- Билките са силни в зависимост от това какво лекуват. И веднага ще дам пример. Ако например страдате от кашлица или грип, най-силните средства са ехинацеята, мащерката, лайката. Когато става дума за стомашни проблеми обаче, най-добри са невен, черен оман, жиловлек. Ако имате проблеми с нервите, най-голямо влияние дават лавандулата, валерианата, маточината.

- Всеки от нас има у дома десетки подправки. Кои са задължителни за менюто ни?

- За всеки е различно. Но според мен във всеки дом трябва да има и да се готви често с мащерка, риган, градински чай, розмарин, копър, джоджен, магданоз, целина.

- Когато става дума за билки, обикновено се споменава, че те помагат при леки заболявания. Възможно ли е според вас, до повлияем само с фитопродукти на болести като рака например?

- Нещата там са по-сложни. Ракът не е случайна болест. Тя е свързана най-вече с имунитета и нервната система.

- В днешно време повечето българи водят заседнал начин на живот. Това често води до излишни килограми. Дайте съвет кои билки и смеси помагат за отслабване?

- За него се препоръчват много билки. Например турта, дяволска уста, демир бозан.

- Има ли билки и смеси, които могат да ни подмладят?

- Да. Тук е мястото да кажа, че за подмладяващи билки се смятат онези, които влияят върху основните органи на нашето тяло като черния дроб и бъбреците. Такива растения са полскияг хвощ, невенът, лайката, борът, белият оман, еньовчето.

- По колко чаши чай е добре да пием на ден?

- Съвсем спокойно могат да се пият по 4-5 чаши чай на ден. Но моят съвет е да се редуват различни растения в зависимост от сезона. През зимата е добре да се пият отвари от лайка, мащерка, липа, борови връхчета. Ако сте любители на тази напитка и през лятото, нека тя да е от невен, полски хвощ, лавандула, каркаде.



Източник: pik





Коментари

горе