Невръстните майки без детски надбавки



Непълнолетните майки да не получават детски надбавки. Въвеждането на такава промяна в Закона за социално подпомагане обмислят от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).
Причината е, че сега невръстните майки получават помощи за отглеждане на дете, а в същото време родителите им взимат детски за тях самите. „Едно дете не може да отглежда дете и не би трябвало да го прави, както и да получава детски надбавки", защити мярката социалният министър Ивайло Калфин пред Нова ТВ. Промените целят и
намаляване на ранните раждания
Данните показват, че годишно около 800 непълнолетни момичета стават майки, 90% от които са от ромски произход. Преди броени дни социални работници предложиха да бъдат глобявани родителите на непълнолетни бременни момичета. Сега санкции до 3000 лв. има за лекарите, които не подадат сигнал към тях за бременна непълнолетна. До 5000 лв. и затвор до 2 години пък грози мъжете, които живеят с невръстни момичета. Както „Монитор“ писа, в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) са скептични към идеята да бъдат глобявани родителите на майките под 18-годишна възраст. Според експертите от ДАЗД санкциите нямало да решат проблема с ранните раждания.
Калфин също така отново лансира идеята си детските надбавки да се дават
под формата на ваучери
за детска градини, учебници или дрехи.
За да се ограничи друга често срещана злоупотреба със социални помощи пък се предвиждат нови изисквания за подкрепата на майките студентки. Сега младите жени, които учат висше образование и родят по време на следването си, получават еднократно по 2880 лв. За периода януари – ноември 2014 година 5969 жени да получили въпросната сума. Това е струвало на хазната 17,1 млн. лв. или двойно повече в сравнение с 2012 година. „Много хора го използват за бизнес. Майките записват един семестър, получават помощта и повече не стъпват в университета. Това със сигурност ще го променим“, зарече се вицепремиерът по социалната политика. Сред предложенията на МТСП е парите да се дават накуп, но след като бебето навърши 1 година. Така ще се гарантира, че майката посещава лекциите. Другият вариант е помощта да се дава на части – при завършване на всеки семестър. В края на миналата година от Агенцията за социално подпомагане изпратиха няколко предложения за ограничаване на злоупотребите с този вид помощ. В пакета с опции бе включено и въвеждане на подоходен критерий за отпускане на помощта.



Източник: Монитор





Коментари

горе