Правилата на здравословното хранене



Правилният подбор на подходящата храна играе съществена роля, както в процеса на моделиране на тялото, така и в живота.
До голяма степен здравословното състояние на организма, самочувствието и енергичността зависят от качеството на блюдата, които поставяте на трапезата си. Ако вашата цел е да се радвате пълноценно на живота, като същевременно с това поддържате тялото си в отлична форма, е необходимо да обърнете внимание на хранителните си навици и да прецените дали сами не саботирате себе си.
Тъй като съществува разлика между спазването на здравословен хранителен режим и подлагането на строга диета, не бива да бъркате тези две понятия. Независимо дали желаете да се отървете от излишните мазнини или да покачите мускулната си маса, подходящата храна е в състояние да направи чудеса с тялото ви и начина, по който се чувствате.
Преди всичко не трябва да пропускате нито едно от основните си хранения (в това число влиза и закуската.) Колкото и клиширано да звучи, това е една от основните грешки, които хората допускат масово. Не се залъгвайте, че ще отслабнете по-бързо, ако се храните един-два пъти на ден. Единственото, което ще постигнете, е да забавите метаболизма си.
Хранете се често, но внимавайте за големината на порциите. Естествено, ако целите покачването на килограми, можете да похапнете повече, но ако желаете да отслабнете, трябва да следите стриктно за количеството на храната, която приемате. Опитайте се да промените навиците си така, че да осигурявате необходимата енергия на тялото си през два-три часа. Между основните блюда консумирайте леки закуски, които да заситят чувството на глад, докато настане време за следващото ви хранене.
Разнообразието е ключът към успеха. Колкото повече продукти включвате в менюто си, толкова по-здравословни ще бъдат блюдата Ви. Избирайте пъстри плодове и зеленчуци, за да снабдите тялото си с всички хранителни вещества, от които се нуждае. Еднообразието ще доведе до липсата на ценни витамини и минерали, което неминуемо ще се отрази върху резултатите, за които се борите и мечтаете да постигнете, както и върху външния ви вид.
Натуралните продукти задължително трябва да присъстват в балансираното ви меню. Повечето пакетирани стоки, които се предлагат по магазините, съдържат вредни мазнини, бързи въглехидрати, консерванти, оцветители, както и голямо количество захар и сол. Даден артикул може да се рекламира като здравословен, но това в никакъв случай не означава, че в действителност е такъв. Наблегнете на свежите плодове и зеленчуци, ядките, семената – всички стоки, които не са обработени допълнително.
Не изключвайте цели хранителни групи от режима си. Тялото ви има нужда както от мазнини, така и от въглехидрати и белтъчини. Независимо, че хлябът е заклеймен като един от основните причинители на наднормено тегло, в него също се съдържат ценни хранителни вещества. Това, което трябва да направите в случая, е просто да подберете подходящия за вас вид и да внимавате с броя на филийките, които консумирате през деня.



Източник: dallyday





Коментари

горе