Българка в Гранит сити оставя повече от 1 милион наследство



Дали Мери Петров е имала някакви планове за това какво да прави с парите си - не е ясно. Когато тя умира в старчески дом през 2011-а, богатството й е оценено на $1,300,000. Три години по-късно търсенето, или по-точно състезанието на потенциалните наследници продължава. Междувременно милионът се намира в хазната на Медисън каунти в щата Илинойс. Общинският ковчежник Кърт Прензлър обясни за BG VOICE, че законът дава 10 години на потенциалните наследници да докажат роднинската си връзка с покойната българка. До края на срока остават още 7 г. „Ако никой не прибере парите до седем години, тогава те ще останат тук, в хазната на Медисън каунти", каза Прензлър. 

Мери и по-малката й сестра Ан са дъщери на български имигранти, дошли в Америка през 1912 година. След пристигането си семейството се мести в Гранит сити, където многобройните фабрики за стомана предлагат множество работни места. През годините сестрите живеят с родителите си. Никога не са се омъжвали и нямат деца. Работели са като секретарки в местната община. „Бяха много тихи. Не си спомням някои да ги е посещавал. Не говореха нищо за личния си живот. Никой не предполагаше, че са толкова богати" - разказва Мери Тарпов, 2-ро поколение македонка, която често срещала сестрите в българската църкава в Медисън "Св. Троица". 

Ан и Мери са инвестирали пари в акции

на фармацевтичната компания Pfizer, както и в Ford Motors и няколко петролни компании. „И просто са ги оставили там, без да ги пипат. С годините парите са удвоявали и удвоявали" - обяснява Мери Тарпов. С напредването на възрастта си сестрите заболяват от деменция и стават неспособни да управляват богатството си. Местят се в старчески дом, където през 2009-а умира по-малката сестра Ан. Без оставено заващание нейното богатство автоматично се прехвърля на Мери, която умира две години по-късно на 97-годишна възраст. 

Днес търсенето на роднини продължава. Дотук 34 души са подали документи в съда на Медисън каунти, твърдейки, че са законни наследници на сестрите. „Някои може да са близки роднини, други - далечни. Съдът ще реши това и ще прецени как да бъдат разпределени парите", обясни Кърт Прензлър. Повечето от подалите документи се намират в България, един е в Австрия и един в Америка. Засега изглежда, че най-голям шанс да докаже роднинската си връзка със сестрите има Стийв Петров от щата Илинойс. Той твърди, че неговият прадядо е брат на Атанас - бащата на Ан и Мери, тоест Стийв е техен племенник. Неговото изслушване в съда на Медисън каунти е насрочено за 17 февруари. „В Америка не се случва често някой да остави толкова много пари. Тази новина напомни на хората да си подготвят завещания. Без значение колко имаш, искаш парите ти да отидат при някой", казва Синтия Елис, която е финансист в Медисън каунти.



Източник: BG-VOICE





Коментари

горе