Газираните напитки и соковете предразполагат към диабет



Газираните напитки и плодовите сокове с добавена захар са "главните виновници" за подхранването на разрастващата се епидемия от диабет тип 2, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от института "Свети Лука" оспорват настоящите хранителни препоръки и призовават за съществено ограничаване на тези продукти, и особено на съдържащите фруктоза.

Почти всички пакетирани храни съдържат добавена захар под някаква форма, която обикновена включва фруктоза. Тя обаче изобилства в плодовите концентрати и газираните напитки.

Специалистите препоръчват също за добро здраве да се консумират по-малко преработени храни и повече пресни плодове и зеленчуци.

Авторите на настоящото изследване подлагат под съмнение настоящите препоръки, които позволяват до 25  процента от общия дневен калориен прием да е от добавена захар.

"При настоящите нива консумацията на добавена захар и консумацията на добавена фруктоза в частност подхранват влошаващата се епидемия от диабет тип 2", казва ръководителят на изследователския екип д-р Джеймс си Николантонио.

Изследователят и колегите му са открили доказателства, че добавената захар, и особено фруктозата, са "сериозен и разрастващ се проблем за общественото здраве.

Ограничаването на храните и напитките с добавена захар, и по-специално фруктоза, може да се окаже една от най-ефективните стратегии за подсигуряване на бъдещо добро здраве, смятат специалистите.

Фруктозата се среща естествено в някои плодове и зеленчуци, но представлява риск за здравето само когато се съдържа в изобилие в преработени храни, напомнят изследователите.



Източник: Вести





Коментари

горе