Българи с един от първите филми в света с добавена реалност



Един от първите филми в света с добавена реалност е на българските автори - Теодор Ушев и Георги Господинов, съобщават от екипа.

Лентата се казва "Сляпата Вайша" и ще излезе тази година в Европа и Канада. За направата му е използвана технологията Оculus Rift, която позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, но и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила, което прави възможно той да вижда и допълнителна компютърно симулирана среда около себе си.

Филмът "Сляпата Вайша" е по разказа на един от съвременните български автори - писателят Георги Господинов, и е дело на световноизвестния български аниматор Теодор Ушев. Филмът следва сюжета на разказа на Георги Господинов за Вайша - момиче, обречено да вижда с едното си око само миналото, а с другото - бъдещето.

Проектът станал факт благодарение на френско-немската телевизия "Arte" която се свързва в края на миналата година с Ушев с предложение да продуцира филма. Най-популярната европейска телевизия за изкуство и култура ще бъде и медията, която ще излъчи анимацията през есента.

Продуцент е и Националният филмов борд на Канада, с който Теодор Ушев работи от години. Анимирането на "Сляпата Вайша" е първият общ проект на двамата българи, който ще бъде реализиран с подкрепата на престижните международни филмови институции.



Източник: iNews





Коментари

горе