Сдружение помогна на жителите от село Кръстава да продадат реколтата си картофи онлайн



Сдружение "Байкария" показа алтернатива за земеделие в Родопите. Чрез организирана акция в социалните мрежи, реколтата от близо 6 тона картофи от село Кръстава бяха продадени онлайн в рамките на само 3 дни на клиенти, предимно в София. 

Инициативата е своеобразен отговор на намерения за откриване на мина за добив на волфрам в близост до населеното място. Преди две седмици от местното сдружение Байкария решават да покажат какво ще се получи, ако посредничат между градските ценители на екологично чиста българска продукция и дребни производители от село Кръстава, Западни Родопи (област Велинград), където местните са изправени пред труден избор - те трябва да дадат съгласието си или да отхвърлят решение за изграждане на мина за добив на волфрам, съобщава Дневник.

Акцията на местното сдружение за планинско колоездене е повече от успешна след като само за три дни заявките, направени на страница във фейсбук, достигат близо 6 тона. Налага се организаторите да спрат да приемат поръчки броени дни след началото на инициативата, просто защото нямат потенциала да поемат повече поръчки, не могат и да се справят логистично, за да отговорят на огромния интерес и солидарност от цялата страна, нямат и търговски опит.

Целта на инициативата не е и благотворителна обаче. Обяснява ни я основното действащо лице - председателят на "Байкария" Васил Тодев. Той е и представител на Гражданска инициатива за запазване на Община Велинград като екологично чист район без рудодобив: "Искахме по-скоро да привлечем общественото внимание и да подемем важен публичен дебат - как може да се изправи чистата земеделска продукция срещу потенциално опасно производство в рудник, обещаващо доходи. Искахме да потърсим решение на проблем, който засяга и други части на страната - достъпът до чиста българска храна на нормални цени, от което да може да се издържа прекия производител, крайният потребител пък да ги купува на нормални цени.

"Това не е благотворителна акция, това е демонстрация за местните хора в родопското село, че има и други възможности за препитание," обяснява пред Дневник Тодев. "За нас е важно природата и средата в Родопите да бъдат запазени, но не желаехме да сме голословни и да сме директно против икономическото развитие. Затова предложихме икономически подход за решаване на проблема с евентуалния рудник." Село Кръстава, както и другите села в района са известни с качествените и чисти картофи, които отглеждат. Постянното население там е близо 800 души. 



Източник: abv-selo





Коментари

горе