Ученици ни донесоха 61 медала



Общо 61 медала от международни състезания и олимпиади са донесли у нас учениците от отборите по природни науки през 2014 г. Това отчетоха ръководителите на българските отбори по време на традиционната си среща. „2015 г. също започна силно за тях - в средата на януари младежите ни се завърнаха със 7 медала от Международната Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика в Алмати (Казахстан), състезавайки се с близо 400 участници от 51 държави“, казаха преподавателите. По време на състезанието Христо Венев от Софийската математическа гимназия взе един от деветте златни медала, а отличното представяне на нашите момчета и момичета в надпреварата по информатика им осигури второ място в отборното класиране.


100% от младежите, представящи България по подобни форуми, получават покани от най-добрите световни колежи години преди абитуриентския бал и обичайно могат да избират между програми в Европа и САЩ. Около 80 на сто от тях заминават да получат образованието си зад граница. „Мнозина искат да се завърнат у нас след дипломиране. За съжаление нямаме точна представа колко в действителност го правят“, поясниха учителите на олимпийците. „Компютърните специалисти и у нас получават високи заплати, но нивата не могат да се мерят с възнагражденията в Европа и особено в САЩ. Голяма част от най-талантливите студенти получават оферти за работа със солидно възнаграждение още преди да са получили официално дипломата си“, поясни Иглика Луканова от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.


Изключения все пак има - един от най-добрите състезатели по информатика на България - Владислав Харалампиев, за когото „наддаваха“ университети от ранга на „Харвард“ и Масачузетския технологичен университет. Той обаче избра да получи образованието си във Факултета по информатика и математика на Софийския университет. Пак там Харалампиев ще кара и магистратурата си - „Изкуствен интелект“. Момчето вече работи в офиса на голяма софтуерна компания и е категорично, че не планира да емигрира.



Източник: presa





Коментари

горе