Получаваш двойка, ако пишеш неграмотно



„Честита награда, господине! Много яко! Дай пет!“ С такива викове нахълтват в класната стая петокласниците от шуменското училище по изкуствата за часа по информационни технологии при Ангел Ангелов. 40-годишният учител, може би единственият със страница в „Уикипедия“, посреща детския възторг на вратата. На един роши косата, на друг стиска ръка, с трети си чукат челата. Имат си такива техни приятелски ритуали.

 

Ангелов беше избран за

 

най-иновативен учител на „Майкрософт“

 

за 2014 г. Той и неговата колежка Димитрина Тодорова от езиковата гимназия в Бургас са единствените българи сред 800 души от цял свят, удостоени с признанието на световния компютърен гигант. През май т.г. двамата ще пътуват до Сиатъл, за да покажат своите проекти и методи на преподаване и да видят чуждите.

 

Ангелов преподава информационни технологии и информатика на ученици от първи до последния клас. Часовете му са любими за децата, особено на по-малките, защото в тях сами майсторят разни хитроумни джаджи. Докато стигнат до „чистата компютърна работа“ и програмирането, от стари и ненужни вече вещи децата конструират роботи.

 

Правили са например саморисуваща машинка от стара четка за зъби и вибриращо устройство на джиесем; нощна лампа от кубчета; действащи тонколонки от картонени чашки за кафе (мобилен оператор дори включи прототипа в рекламен клип - б.а.); сал от сладоледени клечки; бутон за верни и грешниотговори; музикални клавиши от домашно сварен пластилин и какво ли още не.

 

„Заради тези играчки вкъщи нищо никога не се изхвърля. Използваме всеки на пръв поглед ненужен чарк. Най-хубавото е, че когато в клас направим някакъв робот, на следващия ден някое от децата носи нещо подобно, направено вкъщи, и го демонстрира. Това означава, че е било заинтригувано, че баща му също е бил въвлечен в „домашното“ и са работили заедно. Това е моята цел - да провокирам интерес и мислене“, казва Ангел. Сеща се, че след направата на саморисуващата четка за зъби на следващия ден един ученик донесъл

 

робот, сглобен от четка за дрехи

 

който се движел с 20 км в час по коридорите.

 

След като вече са разбрали как работят устройствата, децата създават и компютърна програма за тях. И не само това. Неговите часове на практика запълват вакуума, останал след затварянето на работилниците по трудово обучение и на лабораториите по химия и физика. В часовете по информационни технологии при Ангел децата, правейки машинка, научават нагледно понятия от физиката като електропроводимост и резонанс, работят с потенциометър, създават виртуални химични лаборатории.

 

„Една суха лекция ангажира само зрението и слуха. Урокът няма ли практическа насоченост, губиш ученика, трябва да го въвлечеш да работи и с ръцете си“, убеден е учителят.

 

Нарекъл е метода си „Учене чрез правене“, което означава, че преди да програмираш нещо, първо го правиш с ръцете си, за да видиш как работи. Забелязал, че допреди 4-5 години децата, оставени без определена задача на компютъра, играели игрички, т.е. все пак правели нещо. „Сега и игри не играят, а

си пускат клипове и само гледат. В това няма действие, не са активни. Затова аз се опитвам да провокирам у тях любопитство. Те нямат нищо против да направят нещо, ако е забавно“, казва учителят. Кара ги да програмират примерно игра, на която после могат да играят и да се похвалят, че сами са я създали.

 

Всяка хрумка, изпробвана в училище, се споделя чрез клипове, снимки и разяснения в интернет в учителското портфолио на Ангел и така става достъпно за всички, които се интересуват.Има и собствен канал в Ютюб. Според него по този начин работата му е била забелязана от „Майкрософт“.

 

Често го питали защо се хаби като учител, ами не работи за повече пари в някоя компютърна фирма „Удовлетворяваща професия е, затова. Вечер, като се прибера, знам, че не съм си прахосал деня, знам какво съм направил и защо“, споделя Ангел. Той преподава информатика и информационни технологии (ИТ), които са различни неща. ИТ учат всички от 1-ви до 10-и клас. Информатиката обаче в СОУ се учи само една година – в 9-и или 10-и клас, общо 72 часа за цялата година.

 

„ИТ учат как да използваш програмите, да си служиш с компютъра. А информатиката е програмиране, глобална наука, тя е като шах и математика едновременно. Тъпо е информатика да се учи само в един клас

и толкова малко часове. Ето, в Турция например въведоха информатика от пети клас, а при нас се говори изобщо да я няма в учебната програма“, негодува учителят, съставил 25 учебници, книги за учители и помагала.

Определя се като строг. Пише еднакво лесно и двойки, и шестици. Никога не изпитва с тестове, защото смята, че отговори с „а“, „б“ и „в“ не дават представа за знанията.

 

Държи много на правописа и види ли домашна работа, написана неграмотно (на маймуница), тутакси завърта двойка. „Моите ученици знаят, че при мен се пише

 

или на чист български, или на чист английски

 

който го владее. Числа вместо букви при мен не минават. Обяснил съм им, че добрите програмисти са грамотни и дисциплинирани хора и че за да напишеш свестен програмен код, трябва да знаеш къде се поставят запетайките в родния ти език“, категоричен е компютърният спец.

 

Същото е внушил и на собствения си син Денислав, петокласник в неговото училище, на когото също преподава. Малкият обаче не се мъчи да му вика „господине“ в клас, а „тати“. „Ами да, какъв господин съм му аз на него“, смее се бащата.

 

Уважението към правописа в голяма степен се дължи и на съпругата на Ангел - Дора, която е учител по български език и литература в едно от основните училища в града. У дома имат четири компютъра и два лаптопа, но въпреки това в семейството смятат, че електронната техника не може да измести книгата.

 

Ангелов изобретил  интерактивна дъска

 

Ангел Ангелов направил  сам интерактивна класна дъска. Всички мултитъч дъски в училището по изкуства в Шумен са негово дело и са поне десет пъти по-евтини от „купешките“. Решението е внедрено и в десетки училища в цялата страна. Вдъхновило го клипче на китаец, който показвал за какво може да се използва интерактивната камера на контролера на конзолата „Нинтендо“. В писалка китаецът поставил инфрачервен диод, каквито има в дистанционните за телевизор. Ангел пък измислил различни приложения за свързване на компютъра с помощта на обикновена уебкамера и така се родило изобретението.



Източник: presa





Коментари

горе