БГ десант в Прага



Седмият фестивал на БГ киното стартира в четвъртък в Прага под патронажа на арт министрите на двете страни Вежди Рашидов и Даниел Херман. Изданието е посветено на 100 години от рождението на родното седмо изкуство. До 11 февруари в чешката столица ще гледат най-награждаваните и харесвани игрални и документални наши ленти от 2013 и 2014 г. Прожекциите са в кино "Луцерна" и в Европейския дом. Стефан Командарев в четвъртък ще представи "Съдилището". Утре любителите на комедийните драми ще се насладят на "Живи легенди" на Ники Илиев, който спечели серия от международни елитни награди за него. Режисьорът и неговата актриса и съпруга Саня Борисова ще се срещнат с публиката и гилдията. В "Луцерна" ще бъде показан и пълнометражният дебют на Майя Виткова "Виктория".

Форумът ще отдаде почит на оператора Димо Коларов (1924-1997), възпитаник на прочутата Пражка филмова академия. В рамките на новата рубрика In memoriam ще бъде прожектирана класиката на Методи Андонов "Козият рог" (1972), заснета от Димо Коларов.

Документалната програма включва три заглавия - "Аз съм домашен ученик" на Ралица Димитрова, "Живот почти прекрасен" на Светослав Драганов, "Последните черноморски пирати" на Светослав Стоянов в сътрудничество с чешки кинодокументалисти. В Прага ще има дегустация не само на БГ кино, но и на нашенско вино. Както и изложба - "Отражения" с авторски фотографии на Александър Иванов. Неговите творби са уловили паралелно съществуващи реалности в съвременна България.



Източник: Стандарт





Коментари

горе