Земни кораби – евтините къщи, които пазят природата



Земните кораби! Представете си къща, която сама се отоплява, доставя си вода и произвежда храната ви. Представете си, че тази къща не се нуждае от скъпа технология, че рециклира собствения си боклук и има собствен енергоизточник. И сега си представете, че може да се построи навсякъде, от всеки и от всичко, което обществото ни изхвърля.”

Майк Рейнолдс

Прекалено хубаво, за да е вярно: независими и устойчиви къщи по отношение на енергия, вода и топлина, подходящи за всяка климатична зона и построени от … боклук!

Без сметки за ток и вода, зеленчуковата градина е нтегрирана в къщата, строителният материал е е почти безплатен и всеки може да си построи такава къща сам, без никакви специални познания. Това звучи като фантастичен филм, но не е!

На много места в света никнат такива къщи, т.нар. „земни кораби” („Earthships”). Земният кораб е пасивна сграда от рециклирани и естествени материали , проектирана така, че да е изцяло автономна, без да е свързана със системата на електрификацията, водоснабдяването и канализацията. Такава къща получава енергията, която е необходима в домакинството, от слънцето и вятъра, водата се осигурява от дъждовната вода, която чрез специален метод се използва високо ефективно и се пречиства в собствена естествена пречиствателна станция. Цялата къща може да се разглежда като затворена система, един вид биотоп, който се ориентира според природния кръговрат и използва елементите оптимално.

Стени от автомобилни гуми

Когато проектантът и създателят на тези къщи Майк Рейнолдс започва делото си през 70-те години, той има три цели преди себе си:

1. Къщата трябва да е усетойчива и за използването и да са използвани материали, които са в изобилие около нас или такива, които да се рециклират сами от самата къща.

2. Трябва да е изцяло осигурена от естествени енергийни източници и абсолютно независима.

3. Всеки човек трябва да може да си построи такава къща без особено големи финансови вложения и без предварителни познания.

След като години наред Рейнолдс търси подходящия строителен материал, експериментирайки с какво ли не, най-после щастието му се усмихва: материалът е намерен – употребявани автомобилни гуми! Навсякъде по света се търкалят милиони от почти неразграждащите се автомобилни гуми, които не могат да се използват по никакъв разумен начин. Рейнолдс открива, че напълнените с пръст гуми притежават отлични изолационни качества, имат висока стабилност и са почти огнеупорни, което ги прави перфектни за конструкция на стените. Пролуките между етажираните гуми Рейнолдс запълва със стари бутилки и алуминиеви кенове. Така издига стени, построени изцяло от боклук.

Земната топлина

Земните кораби се строят в земята, в изкуствено създаден хълм, така че от три страни да са оградени от земя. Така вътрешността на къщата поддържа постоянен климат. Отоплението е със слънчева енергия. Едната страна на къщата е изцяло остъклена и така се регулира температурата в къщата чрез външни щори и чрез нагряването от слънцето. В много горещи области се интегрира климатична инсталация, а в извънредно студени – печка.

Затворена водна система

В земните кораби водата се използва цели четири пъти. Първоначално събраната дъждовна вода се пречиства чрез филтърна система, след което се използва както обикновено за пране, измиване, къпане и т.н. Отпадната вода от тези дейности се пречиства чрез зеленчуковите и билковите насаждения, а остатъчната от там вода се използва за тоалетното казанче. Оттам преминава към био пречиствателната станция и се пречиства допълнително от зеленчуковите лехи и се влива отново в кръговрата. Разбира се, в един такъв кръговрат се забранява употребата на химикали. Достойна алтернатива са био сапуните и сапунените ядки. Нуждите на домакинството от питейна вода се задоволяват от извор или кладенец. Някои земни кораби обаче са свързани с водоснабдителната мрежа, като водата оттам се използва само за пиене и готвене, което представлява минимален процент от общото потребление.

Енергия от слънцето и вятъра

Фотоволтаици и малки вятърни централи са енергийните източници на всеки земен кораб. Така добитата енергия се събира в батерия с интегриран Power Organizing Module (POM). POM за земни кораби вече се произвеждат масово и улесняват използването на алтернативните енергийни източници неимоверно много. Модулът поема преобразуването на необходимите за различните уреди напрежения и може да трансформира ток от генератори или мрежов ток, така че всички възможни енергийни източници да се комбинират просто и лесно.

Дълъг път

Докато земните кораби придобият сегашния си вид, Майк Рейнолдс извървява дълъг път: цели 30 години експериментира заедно с приятели с кои материали и при каква обработка ще постигнат най-добрите резултати, което му носи възходи и разочарования.

Най-големи проблеми обаче му създава правитеството. Строителните власти в САЩ и в повечето европейски страни обявяват строежа на енергийно независимите къщи за нелегален, в някои държави на строителството с гуми се гледа като на нелегално сметосъбиране, а пречиствателните станции за лични нужди са забранени почти навсякъде. В продължение на години Рейнолдс води съдебни дела в Щатите заради иновативното строителство, което създава.

Първата комуна с къщи тип „земен кораб” е затворена от службите и Рейнолдс губи лиценза си за архитект, който си връща едва години след това.

„Когато създаваш собствена енергийна, топлоизолационна и водоснабдителна система, ти водиш своя собствена политика. Може би това е, от което се страхуват те” споделя днес Рейнолдс, спомняйки си за проблемите си с властите.

Звездата на Рейнолдс по отношение на земните кораби изгрява, когато отива в бедните страни и в бедстващи райони, за да учи пострадалите да строят земни кораби от развалините. Чак след тези успехи той постепенно получава от властите извънредно разрешение за строеж на своите къщи. Цялата одисея на земните кораби е документирана във филма „Воинът боклукчия”.

Днес с фирмата си Eartship Biotecture Рейнолдс предлага обучения по цял свят за строеж на земни кораби. Според неговата визия знанието за строеж на земни кораби трябва да се разпространи по цял свят. Той все още пътува до бедни региони, за да ръководи групи, които после да предадат знанията си на другите. Издава ДВД-та и книги, с чиято помощ и най-незапознатите да могат да преминат целия процес от планирането до снабдяването с енергия. По настоящем в САЩ изникват цели селища със земни кораби начело с „Greater World Earthship Community”. Но и в Европа вече съществуват множество земни кораби и броят им непрекъснато расте.



Източник: pri-rodnoto





Коментари

горе