Първи празник на терлика спретнаха в Добри дял



По-пъстър направиха живота си жените от Добри дял. В навечерието на 8 март дами от няколко поколения показаха излезли изпод ръцете им терлици. В специална изложба те наредиха своите варианти на домашно плетените обувки, които са част от ежедневието на добридялчани от десетилетия насам.
Идеята за първия празник на терлика се ражда през есента на миналата година. Тогава председателят на местния пенсионерски клуб „Еделвайс” Живка Иванова прочита за подобно събитие, но в кърджалийското село Дъждовница. Решава, че куките в ръцете на землячките й се премятат не по-малко сръчно и че си струва и техният труд да бъде показан. Разбиране и съдействие за организирането на празника Живка Иванова намира в лицето читалище „П. Р. Славейков 1903” и секретаря му Веселина Събева.
Решихме да направим този празник и поради друга причина – почти във всички изложби, които показваме, жените от Добри дял представят и плетива. Сред най-красивите им произведения са точно терлиците, затова им посветихме специален ден, разказа Веселина Събева.
Близо 130 чифта терлици предоставиха за изложбата плетачките от Добри дял. Сред най-младите участници бе Кръстина Стоянова. С плетенето запълвам време, доставя ми огромно удоволствие. Плета от 15-годишна, мога на една, две, пет куки, мога и на обръч, сподели Кръстина. Казва, че вече е изплела десетки чифтове, като най-често „краде” идеи от неща, които вижда от свои познати. Нямам изцяло мои модели – каквото видя, го заплитам, уточни Кръстина.
Самоука е и най-възрастната участничка – 81-годишната Димитра Колева. Плете от половин век, най-вече за близките си. Преди, когато имаше работа по полето, ми оставаше по-малко време, сега имам в изобилие, не крие баба Димитра. Разчитам модели от списания, избирам си цветове и започвам. Плета на 2 куки – мога и по другите начини, но нещата не ми се получават така, както ги искам, усмихва се възрастната жена.
По плетенето я запалва майка й. Помня времето, когато сеехме памук, после го влачехме, изпридахме и тъчахме. Гледали сме буби, от коприната им правехме чаршафи, връща се назад във времето баба Димитра. Признава си, че не е била добра в преденето на вълна – все нещо не ставало както трябва. Сега е друго – купуваш преждата и готово, намерила е начина Димитра.
Моделите на възрастната жена, която предостави за участие в празника - десетина чифта, бяха оценени и от импровизираната журираща комисия. Комплект от нейни терлици бе класиран на трето място. В класацията баба Димитра бе изпреварена от Юлия Манолова, заела второто място, и от Наджие Яшарова, класирана на първо. Наджие получи още една грамота – за най-масово участие с нейните 20 чифта. Поощрителна награда журито даде и на Гюла Яшарова.
За да се избегнат всякакви спекулации относно коректността на журито, до последно самите участнички не знаеха коя под кой номер се състезава. За победителките имаше символични награди, осигурени от организаторите на празника. С такива си тръгна и Мария Борисова за изобилието от детски терлички, показани пред жителите на Добри дял.
Като за първа година мисля, че се справихме прилично с организацията. Съвсем съзнателно не включихме в празника други събития, като концерт да речем. Идеята ни бе да покажем майсторлъка на тукашните жени в цялата му прелест, той да е в центъра на вниманието. За догодина ще помислим как да бъде, сподели плановете си за следващия празник на терлика Веселина Събева.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе